Износът на царевица от България е нараснал 50 пъти, а износът на качествени вина - два пъти.
Страната ни е на първо място по производство и качество на розово и лавандулово масло. Това е заявил българският министър на земеделието и храните Десислава Танева на инвестиционния форум „Инвестирай в България. Разшири се в Европа”, който се провежда в китайския град Шанхай. Българският министър е съобщил също, че биологичното ни производство за последните 5 години енараства до 5 пъти, а площта със селскостопанско предназначение през 2014 г. е половината от цялата територия на страната. Министър Танева е запознала китайския бизнес с развитието на сектор "Земеделие."

Търговията със земеделски и хранителни стоки между България и Китай през последните години все повече се разширява. За последните три години е нараснала два пъти, е заявила още на форума Десислава Танева. Тя е отбелязала, че страната ни е с трайна тенденция за износ на слънчогледово масло, както и е сред водещите в износа на пшеница и царевица в рамките на ЕС. България е земеделска страна с дългогодишни традиции. Предвидени са средства, както за директна подкрепа, така и за инвестиции в селското стопанство. Българските земеделски производители ще разчитат на 6 млрд. евро ресурс.
„Работим чрез няколко програми за различни сектори. До 2020 г. за всички предприемачи в земеделието ще бъдат на разположение 3,1 млрд. евро по няколко програми. Основната цел на инвестициите е модернизиране на стопанствата“,е казала още Танева пред китайските предприемачи. Форумът в Шанхай е организиран от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ.