Свършват дългите почивки около празниците? По Великден обаче- пак много

Край на сливането на почивните дни и отработването в събота внася в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова.

На изпроводяк кабинетът ще разгледа промяната в Кодекса на труда, която цели да се прекрати практиката почивните дни да се разместват от Министерския съвет. Ако промяната влезе в сила до края на годината, 2-ри януари може да се окаже почивен ден, тъй като се пада понеделник, а според предложението, ако официалният празник е през уикенда, както се пада 1-ви януари, денят след него е почивен.

Законопроектът за промени в Кодекса на труда предвижда отмяна на наложилата се практика с решение Министерският съвет ежегодно да размества почивните дни през годината. Според Социалното министерство ефектите от сливането на празници са противоречиви и по-скоро негативни. Сред мотивите за промяната са нарушена комуникация в реално време между бизнеса, институциите и други партньори в чужбина, защото почивните дни по календар се разминават в различните държави. Други аргументи са нарушаване на работата на финансовите институции, забавяне на плащания и нерегламентирано полагане на извънреден труд.
От Министерството на труда и социалната политика посочват още, че се намалява продължителността на седмичната почивка тоест има един вместо два дни, когато се отработва съботата, Резултатът от това е по-слаба ефективност и производителност на работната сила, допълнително натоварване, преумора в отделни моменти и стрес на работното място. В мотивите на законопроекта се посочва още, че се цели гарантиране на равен брой работни дни през всяка календарна година и избягване на работата в събота.
Предлага се промяна при ползването на празничните дни, в случаите когато официалните празници, без Великденските, съвпадат със събота и неделя. Тогава е предвидено, те да се ползват в първите работни дни след тях тоест да почиваме в понеделника, след празника. Ако парламентът приеме промените и те влязат в сила от Нова година, 2-ри януари може да се окаже почивен ден, защото е понеделник.
Ако предлаганите и подкрепени от бизнеса промени станат факт, след решение на кабинета в оставка, то въпреки тях през новата 2017 година пак ще се радваме на повече почивни дни.
Ще го усетим още в началото на годината, когато след официалния неделен 1 януари, ще добавим към почивката понеделник 2 януари. И то без да го отработваме.
Бонус почивен понеделник ще получим и на 8 май, тъй като Гергьовден догодина ще празнуваме в събота.
През май се очертават още две ваканции - тридневна около 1 май и еднодневна на 24 май.
Единствената четиридневна почивка ще е от 14 до 17 април около Великденските празници.

Източник: Дарик