Средната работна заплата у нас мина 1000 лева


Средната брутна месечна работна заплата в България е 1012 лева за декември 2016 г., показват най-новите данни на Националния статистически институт. Още през м. август 2016 г. председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов прогнозира, че съгласно изчисленията, това ще се случи.


През октомври средната работна заплата у нас е била брутно 982 лв., а през ноември – 974 лв. Общо за тримесечието показателят е 990 лева, което е ръст с 5,2% спрямо предходното тримесечие. За година възнагражденията са нараснали с 8,2%.


Според Цветан Симеонов бизнесът в България изпитва три тежести – административна, достъп до финансиране и смяна на законодателството. По думите му, огромен проблем у нас става липсата на квалифицирана работна ръка. Повишаването на работната заплата действа в посока задържане на квалифицираните специалисти. Според него, решението на проблема с кадрите е образоавнието да се съобрази с нуждите на бизнеса или внос на работна сила. „Ще ни трябват все по-клвалифицирани кадри, които ще бъдат и по-добре платени“, твърди още председателят на БТТП.