Спрял е автозаводът в Ловеч?

Спрял е работа заводът за сглобяване на автомобили в Ловеч, който е собственост на бизнесмена Гриша Ганчев. Това съобщават част от днешните български вестници.

Според публикациите в пресата, сред причините била и тази, че китайските коли, които излизат от фабриката на Ганчев, намираща се в ловешкото село Баховица, не покривала стандарта за вредни емисии Евро 6, който е въведен от ЕС като де като задължителен за произвежданите през 2016 г. автомобили.

Голямо количество произведени коли в завода прашасвали, а половината персонал - около 60 души бил уволнен още в края на октомври, съобщава и вестник "Телеграф" днес. Служители от фабриката си тръгнали "по взаимно съгласие". След голямата чистка в завода останали само шефовете на екипи и част от работниците на поточни линии. Причината е, че без тях производството много трудно би могло да се възобнови.

Автозаводът Great Wall в Ловеч бе открит в началото на 2012 година с китайски инвестиции и бе първият в рамките на ЕС за производство на автомобили Great Wall в рамките на съюза.
На пазара у нас Литекс Моторс предлага 3 модела на Great Wall – компактният градски автомобил Voleex C10, високопроходимият Hover H5 и пикапът Steed 5. Само през първата година от своето съществуване, през 2012 година компанията реализира близо 1 500 автомобила Great Wall на пазара.


Източник: Интернет