Природният газ да поевтинее с близо 6 процента през февруари. Това предвижда заявлението на „Булгаргаз“ на промяна на цената, което е внесено в енергийния регулатор. Това ще бъде второто поредно сваляне на цените на газа в последно време.
От газовата компания са изчислили, че през следващия месец горивото може да струва 73 лева за мегаватчас без такси и налози.
През следващия месец в цената на „Булгаргаз“ влизат количествата по дългосрочния договор с Азербайджан и закупени чрез търгове втечнен природен газ. Предвидено е да се използват и количества от газохранилището в Чирен. От дружеството съобщават, че на този етап все още няма съгласуван график за 2024 за добив и нагнетяване на природен газ в Чирен.
Съгласно правилата за ползване на съоръжението, операторът му трябва да обяви не по-късно от 30 дни преди началото на нагнетителния сезон свободния капацитет за съхранение през предстоящата газова година.
Към заявлението обаче е представен прогнозен график за съхранение през 2024 година по плана за действие при извънредни ситуации, който ще бъде актуализиран след подписване на договор за съхранение, достъп и нагнетяване с "Булгартрансгаз".
Изчисленията на „Булгаргаз“, които предвиждат поевтиняването от 6%, са към 10-о число на този месец и обикновено се променят до датата - в случая 1 февруари, когато компанията ще внесе окончателното си предложение и Комисията за енергийно и водно регулиране ще ги одобри.