Тази година времето беше изключително студено през април, поради което кампанията по розобера да закъснее с две седмици от обичайното, споделят розопроизводители. Заради ниските температури, най-рано около 15 май ще започне беритбата в най-южните масиви, а масовият розобер отива около 24 май, смятат от бранша.
Вече е формирана новата цена на розовия цвят, която е около 3,60 лв. за кг. По Закона за розата всеки производител е длъжен да сключи договор с преработвател.
Цената, отнесена към миналата година, е с около 30% по-висока, но дали стопаните ще спечелят, зависи от това кой производител как си е отгледал розите, коментират експерти в бранша.
Мнозина от розопроизводителите през последните четири години са работили на загуба.
Цената за последните 2 години е скочила с 50%, като първоначално от 1,60 лв./кг, през 2022-а стана 3,20 лв./кг, а сега ще бъде около 3,60 лв./кг..
Преди 20 години България държеше около 80% от световния пазар на розово масло, а в момента се борим за 40% пазарен дял. Все повече бившите съветски републики се намесват на пазара на розово масло, поради ниската себестойност на тяхната продукция и нелошото качество. От години там са настанени и розопроизводители от Турция и Мароко.