Розоберът ще подрани заради топлата пролет Кампанията по прибиране на розовия цвят в страната тази година ще подрани и се очаква да стартира още в първите дни на май. Според Зара Клисурова от Националния клонов съюз на розопроизводителите, сухата и топла пролет е основната причина за очаквания по-ранен старт на розобера. Необичайно високите температури се отразяват неблагоприятно на маслодайните насаждения. Според хора от бранша, ако топлото време се запази в следващите седмици, това ще даде негативно отражение върху добива на розов цвят.
Очакваната изкупна цена за килограм розов цвят през настоящата кампания се очаква да варира в миналогодишните граници от 3,60-4 лв. за килограм. Цената не устройват розопроизводителите, тъй като разходите за отглеждането на маслодайната култура са се повишили заради увеличението при торове, препарати и горива. Производителите на розов цвят са постигнали съгласие в настоящия розобер да бъдат плащано по 1,50 лв. за килограм набран цвят на берачите, но тази договорка може и да не бъде спазвана, тъй като трудно се намира работна ръка по време на кампанията.
Розопроизводителите очакват през следващата седмица изплащането на т.нар. „украинска помощ“, която беше договорена след протести.