700 хиляди лева са неразплатените и неполучени от розопроизводителите средства за предаден на розоварните розов цвят, през изминалите три години.
Всички тези дължими средства са обезпечени с договори или други документи, но въпреки това плащане за тях няма. Това съобщи Зара Клисурова от Съюза на производителите на етерично- маслени култури, в интервю за националното радио.
Неполучени пари за предаден розов цвят имат производители от Старозагорско, Карловско, Пазарджишко и Сатовча.
По думите й, именно неплащането на розовия цвят и ниските изкупни цени по веригата, са довели до изоставянето, без обработка или напълно изкореняване на близо 40% от засетите насажденияс маслодайни рози, също през последните три години.

До края на седмицата, след съвместна среща между всички звена в производството и преработката на розовия цвят ще е ясна и изкупната цена на килограм цвят за рози и цената за розопреработвателите.
Като "трудна и тежка кампания" определи Клисурова предстоящата тази година кампания по брането на розовия цвят заради карантината и въведеното извънредно положение е заради коронавируса, но уточни, че въпреки това няма място за песимизъм.
До края на този месец е срокът за регистрация на розопроизводителите и тези, които не направят такава, няма да могат да предават продукцията си, допълни тя.
Тази година ще е и първата, в която всички по веригата - розопроизводител, розопреработвател и розотърговец ще работят по приетите вече Закон за розата.
Колко са реалните розопроизводителите ще е ясно в началото на май, а какво е количеството на розовия цвят от реколта 2020, ще е ясно през юли.

Независимо от растящия брой безработни и в тази кампания се очаква дефицит на розоберачи, уточни още Клисурова.