Летният туристически сезон бе официално открит от министъра на туризма Илин Димитров навръх празника на първия български морски курорт – „Св. Св. Константин и Елена“, който отбеляза и 115 г. от създаването си. „В този курорт е поставено началото на кало- и морелечението в България. Тук може да излекувате и духа, и тялото си”, увери Димитров уважилите церемонията министри, депутати, представители на дипломатическия корпус, местната и държавна власт, бизнеса и академичната общност.
България е на шесто място по възстановяване на сектора. Очакваме да посрещнем между 5 и 7 на сто повече гости спрямо рекордната 2019 г.”, прогнозира Илин Димитров.
Бизнесът е активен, базите ни са прекрасни, но големият въпрос е, какво ще е качеството на обслужване. „От него зависи дали ще предложим повече от същото или ще надградим продукта”, посочи министърът.
По думите му и това лято най-много ще са летовниците от Румъния, а отчетливо увеличение има на полския, чешкия и израелския пазар. Бизнесът отново ще внесе около 25 000 сезонни работници. Освен от Средна Азия, персонал вече се набира от Индия, Непал и Бангладеш. „Преодоляването на кадровия дефицит изисква дългосрочна стратегия. Ние започнахме с подобряване на връзката между средните училища, университетите и бизнеса. Част от тази инициатива са 28-те състезания за изучаващи туризъм ученици, които организираме в областните градове”, посочи Димитров.
Той изрази надежда парламентът да запази ставката от 9% ДДС за сектора, тъй като това води до изсветляването му. Други важни теми, които изискват законодателни решения, са неприетият от години регламент за къмпингуването, както и увеличаването на бюджета за национална туристическа реклама. Министърът припомни, че сега той е 18 млн. лв. при 400 млн. лв. в Турция и над 300 млн. лв. в Гърция.