Финансовият министър Асен Василев заяви по време на парламентарния контрол, че по всяка вероятност мярката 60 на 40 ще отпадне в края на юни. Според него няма предпоставки тя да бъде активирана отново след срока на действието й. С нея се подпомагаха работещите в секторите, които най-силно бяха засегнати от пандемията.
„Моята препоръка би била, мярката 60 на 40 да приключи на 30-ти юни и повече да не бъде активирана, освен ако няма нова Ковид вълна. Няма предпоставки да се активира тази мярка, тя продължава да работи три месеца след края на епидемичната обстановка и пандемията“, заяви той.
Василев припомни, че заболеваемостта и смъртността са доста по-ниски от предходните месеци и вече няма ограничителни мерки към секторите. Вероятно през април, май, юни няма да има почти никакви ограничителни мерки, ако се запази тази епидемиологична обстановка. Това означавало, че мярката 60:40 си е свършила работата.
Финансовият министър припомни, че в средата на годината се чака нова актуализация на бюджета, която трябва да разпредели още средства за компенсации в сектор туризъм.