Над 65 фирми у нас са пренасочили производството си към предпазни средства

За по-малко от месец над 65 фирми в България са пренасочили производството си и са се адаптирали да произвеждат предпазни материали в помощ на борбата с COVID-19, сочат данни на Industry Inform. В производството на фокус в момента са маски, дезинфектанти, предпазни шлемове, предпазни очила, ръкавици, медицински консумативи, предпазни материали, хранителни добавки, дори и кабина за дезинфекция. При по-голямата част от фирмите, това не е основната им дейност, а се преориентират в настоящата ситуация.

Най-бързо се преориентират шивашката индустрия, козметиката и фармацевтичната индустрия, отбелязва д-р Мариана Дамова, създател на Industry Inform, услуга за предоставяне на бизнес информация за България, включила наскоро и директория в помощ на COVID-19.

Дори в сектори, които по никакъв начин не са свързани с предпазните средства като офис консумативи и рекламни агенции, търсят начин да отговорят на новото търсене. Печатници, които отчитат намалели поръчки, поради затворени офис-сгради и търговски центрове, започват производството на предпазни шлемове, предпазни плексигласови стени за банкови офиси, магазини, фризьорски салони, маски с печат.

Източник: investor.bg