Край на евтинията от Китай. ЕС слага ДДС

ЕС ще започне да облага с ДДС малките пратки, които идват от страни извън общността като Китай и САЩ, съобщи Европейската комисия.

Става дума за пакети, които могат да съдържат покупки от онлайн магазини или колети. Досега пратките с пощенска стойност до 22 евро не се облагаха, което позволяваше на неевропейските продавачи да предлагат по-добри цени на европейските си клиенти. Те можеха да изпращат дори скъпи стоки като смартфони и таблети, спестявайки си ДДС, тъй като пощенските разходи за доставката са по-ниски от сегашния таван. Друг начин за заобикаляне на правилата беше доставката на покупки на части, така че тя да минава под бариерата от 22 евро, изчислява "Стандарт".

Над 150 млн. такива необложени пратки са доставяни всяка година в ЕС, което е над 65% от покупките от онлайн магазини от Китай, Русия, САЩ и Канада и др. Ако бъде прието, предложението ще засегне и популярните в България китайски, американски и швейцарски онлайн магазини, които се възползваха от законовата дупка.
За електронните магазини, регистрирани в ЕС, Брюксел предлага облекчаване на правилата за търговия на територията на Общността. Тези от тях, които продават в други държави от ЕС, ще могат да се регистрират за ДДС само в своята страна и да плащат дължимия данък от останалите държави на общоевропейски портал за онлайн плащания на ДДС.
Сега такива търговци се регистрират във всяка страна, в която продават стоки, плащат на счетоводител и попълват документи за ДДС, като разходите им са по около 8000 евро за всяка страна от ЕС, в която търгуват.
Вместо това се предлага те да представят една обикновена тримесечна декларация за ДДС, дължим в целия ЕС, чрез онлайн портала за обслужване на едно гише за ДДС. Това ще им спести 2,3 млрд. евро годишно и ще доведе до по-справедливо разпределение на данъчните приходи между страните от ЕС, казват от ЕК.
Така за стоките, купени от българи, ДДС-то от компании като Otto или МЕТРО, ще се добавя към българския бюджет, а не към германския, където е седалището на компаниите. С предложенията ще се помогне на държавите членки да си възстановят сегашните загуби от облагане с ДДС на онлайн продажби, изчислявани на около 5 млрд. евро годишно.
Малките компании, например тези, които продават мобилни апликации или местни продукти, ще имат допълнителни облекчения. За тези, чийто оборот от трансгранични продажби е под 10 000 евро, ДДС ще се начислява на национално ниво и те няма да плащат данъка за покупките в страните на крайния потребител в чужбина.
Еврокомисията предложи и дългоочакваните данъчни облекчения за продажбата на електронни книги и електронните вестници. Предвижда се за тях да се плаща същото ДДС като за печатните им варианти. В повечето европейски държави вестниците и книгите не подлежат на облагане с ДДС или имат много ниски ставки. Но промяната няма да засегне България, където данъчни отстъпки за книгите и печатните издания не са предвидени и всички плащат по 20% ДДС.
Данъчните промени ще влязат в сила от 2018 г., ако получат одобрението на Европейския парламент и страните членки.

Източник: БЛИЦ