В България има достатъчно количества пшеница за осигуряване нуждите на страната за 2 години напред и износът няма да застраши продоволствената сигурност на държавата. Това заявиха от ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).
Вчера правителството заяви намерението си да закупи 1,5 милиона тона пшеница, за да се гарантират хранителните доставки за населението, до новата реколта.
От бранша настояват за ясен пазарен механизъм при закупуване на пшеница за резерва. По-голямата част от произведената у нас зърно традиционно се изнася, защото вътрешният пазар е малък и се задоволява изцяло. В очакване на новата реколта, зърнопроизводителите са убедени, че недостиг няма да има.
Забрана за износ на зърно от България няма, но от бранша казват, че през последните дни срещат затруднения.
Войната в Украйна многократно покачи цената на зърното на световните пазари и у нас. Увеличение има и при горивата и препаратите за растителна защита, което ще повлияе на цените на новата реколта. Затова производителите настояват държавата да изкупи пшеницата на пазарен принцип.
„Нека да бъде изработен такъв пазарен механизъм, който държавата да не загуби, а тя няма да загуби, защото закупува едно количество зърно, което в последствие ще може да подмени, предаде, раздаде. Както тя си реши, нека да не загубят и тези които го произвеждат“, каза Костадин Костадинов, председател на НАЗ.
Засега хлебопроизводителите се въздържат от вдигане цената на продукцията си, но не се ангажират докога ще успеят да задържат цените.