В очертаващата се трудна икономическа ситуация и предстояща рецесия, пред паниката да не останат в дефицит откъм стоки, мнозина от нас се запасяват, купуват повече неща, или просто харчат под стрес.
Това обаче е неразумно поведение, категорични са икономистите.
Румен Гълъбинов, който е икономически анализатор и експерт, мениджър в Ikonomika.mobi, направи няколко препоръки за читателите на zakazanlak.bg които биха помогнали за справяне с финансовите затруднения.

Ето и съветите му:

1. На първо място, пазете си работата и партньорите, които ще ви трябват после като отмине истерията.
2. Не харчете нетно повече, отколкото печелите текущо.
3. По възможност не вземайте нови заеми, не ставайте поръчители по такива и не давайте заеми.
4. Плащайте само, ако е сигурна доставката.
5. Не инвестирайте в имоти и коли, защото може да ви потрябват бързо ликвидни средства за неотложни нужди.
сн: Румен Гълъбинов

Според икономиста, "прокламираната мярка от българското правителство за заплащане от страна на държавата на 60% от заплатата при затруднения на фирмите, в резултат на сегашната ситуация, изключва самонаетите, които са над 200 000 души, работещите по граждански договори, както и голяма част от студентите, с временна заетост. "

Прогнозата на Гълъбинов е, че „до два месеца може да стане много трудно положението на доста хора в България“, като ситуацията, в която сме в момента, може „да е така поне 3 месеца“
По думите му, при това развитие на ситуацията, хората ще издържат няколко седмици с пари от резерви и спестявания, но това ще влоши бъдещето им и като цяло положението.
Сериозно предизвикателство ще имат и работещите „ден за ден“, които не могат да издържат дълго време без текущи приходи.
Такива са работещите и собствениците на малки магазинчета, автосервизи, фризьорски салони, заведения, хотели и други.
Анализатор е на мнение, че мярката държавата да плаща 60% от заплатата при очакваните сътресения в българската икономика, в резултат на форсмажорните обстоятелства, вследствие на извънредното положение, е по- скоро "прах в очите" отколкото реално ще бъде полезна и подпомагаща работодателите и от друга страна- самите наети. Тезата му е, че докато фирмите чакат одобрение от страна на правителствоот за тази финансова помощ, която не есигурно далище бъде одобрена или не за съответното предприятие, то през това време продължават да текат задълженията на работодателите да плащат осигуровки и заплати.

Румен Гълъбинов е бивш председател на Агенцията за застрахователен надзор, катто и зам.-председател на Комисията по финансов надзор.