Българските емигранти имат по-голяма роля за икономическото развитие на България от чуждите инвестиции. Емигрантите ни са изпратили в България 624 млн. евро. за първата половина на 2019г.

Това каза за zakazanlak.bg икономическият експерт и анализатор от Ikonomika.mobi Румен Гълъбинов.
Той пресметна, че към края на първата половина на тази година преките чуждестранни инвестиции у нас възлизат на 457 млн. евро.


Парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой.С парите в брой привлечените средства от емигрантите вероятно достигат над 1,5 млрд. евро годишно, пояснява анализаторът.
Само преводите от българи в чужбина през миналата година са се увеличили с 8,6% спрямо предходната година.
С парите от емигрантите техните близки в България покриват текущите си разходи за живот, а част от средствата се влагат и в имоти.


Растежът на потреблението на домакинствата до голяма степен се дължи на парите, които емигрантите изпращат на близките си в България, допълва икономистът и пояснява, че именно стимулираното потребление с тези средства крепи възможността да отчитаме икономически ръст.
Паричните преводи на българите от чужбина подпомагат и платежния баланс на България намалявайки разходите за заеми на държавата ни, каза Гълъбинов.