ЕК одобри продажбата на Vivacom

Европейската комисия одобри придобиването на едноличен контрол върху българския мобилен оператор Vivacom от базираната в Нидерландия телекомуникационна и медийна компания United Group. Според ЕК предложеното обединение няма да създаде опасения относно конкуренцията.

“Комисията установи, че предложената транзакция няма да застраши конкуренцията предвид много ограниченото увеличаване на пазарната позиция на обединеното предприятие и наличието на няколко други участници на пазара на предлагане на дребно на Pay TV услуги (чрез интернет) в България“ се казва в съобщението на Комисията.

През ноември миналата година United Group заяви, че е съгласна да купи Българската телекомуникационна компания, оперираща под марката Vivacom. Цената на сделката тогава не бе разкрита официално. По-късно компанията обяви, че планира да пласира облигации на стойност около 1.795 млрд. евро за финансиране на придобиването и рефинансирането на съществуващите дългови инструменти. В началото на март United Group поиска официално одобрение от ЕК за придобиването.

United Group предоставя медийни и телекомуникационни услуги на редица страни от Балканите. През 2018 г. тя бе закупена от британският инвестиционен фонд BC Partners. Миналата година компанията придоби и хърватския телеком Tele2 за 220 млн. евро.

На финалната права за придобиването на Vivacom имаше двама кандидати – United Group и Providence Equity Partners. Очаквано до седалката стигна нидерландският играч.

Сделката ще отбележи шестия път, в който Vivacom сменя собственика си, след като беше приватизирана през 2004 г. Vivacom бе придобита преди четири години за 330 млн. евро. Спас Русев притежава 46% от собствеността на телекома. Друг голям акционер в телекома е VTB Capital, британското подразделение на руската ВТБ Банка, както и Delta Capital International на бившия финансов министър на България Милен Велчев и брат му Георги.

Източник: economic.bg.