Два пъти повече фирми са фалирали през 2016 г. спрямо кризисната 2008 г. Това сочат данни на Агенцията по вписванията, цитирани от БТВ. Икономисти пък вече виждат спад в броя на заетите с около 20 хиляди души.
По мнението на икономически анализатори, макар държавата да отчита по-добра среда, ситуацията за малкия и среден бизнес, остава тежка.

Според анализаторите, много компании спират да функционират, но така и не обявяват несъстоятелност заради тежката процедура, а броят на работниците се намалява поетапно. „Шокът при фалит на по-голямо предприятие е осезаем, защото много често по веригата изгърмяват други и малки и средни предприятия. В тези случаи е трудно възстановяването на местния пазар на труда”, е мнението на икономистът Явор Алексиев.

В тази ситуация, наблюдателите са на менине, че най-голям е рискът има за хората без квалификация. Прогнозата им е, че работните места, който ще се разкрият през настоящата година ще бъдат за специалисти, a броят на трайно безработните ще продължи да расте.