Банковите клиенти в Европейския съюз ще могат да извършват незабавни плащания в евро по всяко време съгласно предварително споразумение, постигнато между страните членки и Европейския парламент в Брюксел, предаде ДПА, позовавайки се на прессъобщение от ЕП. Незабавните плащания са много по-бързи от традиционните банкови преводи и позволяват на хората да прехвърлят пари по всяко време на всеки ден в рамките на 10 секунди. За сравнение, традиционните преводи се получават само от доставчиците на платежни услуги през работното време и пристигат в сметката на лицето на следващия работен ден, а в някои случаи три дни по-късно. Новите правила обаче, трябва първо да се прилагат в страните от Еврозоната, преди да се прилагат в останалите, уточнява БТА.
„Клиентите на банките ще разполагат с подобрени опции за плащане, фирмите ще имат по-ниски разходи, а системите за плащания в ЕС като цяло ще станат по-конкурентоспособни", каза Михел Хугевен, нидерландски евродепутат, който ръководи преговорите от името на Европейския парламент.
Новите правила „ще помогнат за намаляване на прекомерната зависимост от чужди финансови институции и платежни инфраструктури, предоставяни от трети страни“ и ще подобрят автономността на европейския финансов сектор, се казва в прессъобщението на ЕП. Таксите ще са като за обикновени преводи Възможните такси за незабавни преводи не трябва да бъдат по-високи от съответните такси за парични преводи, се посочва още в съобщението. По-бързите финансови транзакции могат да допринесат за икономически тласък, вариращ от 1,34 милиарда евро до 1,84 милиарда евро годишно, каза Европейската комисия. Споразумението все още трябва да бъде официално одобрено от Европейския парламент и страните членки.