Българският бизнес гледа оптимистично за развитието на глобалната икономика, но
геополитическата обстановка притеснява най-сериозно мениджърите у нас, показва проучване на PwC


Над една трета (36%) от българските бизнес лидери са оптимисти по отношение на растежа на глобалната икономика. По-умерени са очакванията на колегите им от Централна и Източна Европа (25% очакват подобрение) и по света (27% очакват подобрение). Това показва проучване на консултантска компания Pricewaterhouse Coopers (PwC) сред над 1400 главни изпълнителни директори от 83 страни, сочи сайтът www.economy.bg. За първи път в София бяха представени резултатите за България от 19-то ежегодно глобално проучване.
Геополитическата обстановка притеснява най-сериозно мениджърите у нас. За 86% от мениджърите това е основна заплаха. Следват свръхрегулациите (78%) и липсата на квалифицирани кадри (75%).
На глобално ниво бизнес лидерите считат за най-голяма заплаха свръхрегулациите (79%), геополитическата несигурност (74%) и липсата на квалифицирани кадри (72%).
По-малък е делът на главните изпълнителни директори в България и на глобално ниво, които считат корупцията, фискалния дефицит, инфраструктурата, социалната нестабилност и липсата на доверие в бизнеса като заплахи за него.