Отбелязваме 138 години Шипченска епопея 138 годишнина от Шипченската епопея ще бъде отбелязана на Паметника на Свободата на връх Шипка тази събота-22 август. Националните чествания са под патронажа на Президента на република България Росен Плевнелиев.
Честванията започват от днес с „Изложение на открито“, представено от Националното дружество „Традиция“, в подножието на Паметника на Свободата. Панихида в памет на загиналите в шипченските боеве, отслужена в Соколския манастир, туристически походи до свързани с епопеята места в Балкана, състезание по изкачване на стълбите на Паметника на свободата, състезания по ориентиране, планинско бягане, включват проявите в съботния ден. Туристи и родолюбци ще могат да се възползват от разходка по бойните позиции с екскурзовод или да посетят изложбата „Паметници на признателността“, организирана от НМП „Шипка Бузлуджа“, на паркинга под връх Шипка.
Историческият открит урок по родолюбие е утре от 12:30 в Паметника на свободата. Ще го „преподава“ доц. Марко Златев.
Официалната церемония за отбелязване на 138 годишнина от Шипченската епопея започва в 13:15 часа пред Паметника на свободата на връх Шипка. По традиция честванията завършват с възстановка на паметните събития от август 1878 година.
За честванията на Шипка има организират транспорт. Цената на билета в двете посоки е 4 лева.