Шестият технически фестивал в ПГ „Иван Хаджиенов“ в Казанлък, проведен на 2 юни, бе първият с международно участие, след като в него се включиха ученици от Испания (Севиля), Италия (Барчелона Поцо ди Гото) и Чехия (Хотеборш), които са партньори на казанлъшкото школо по проекта „Готови за кариера“ по програма „Еразъм+“. Сред почетните гости бе отново дългогодишният директор на техникума Христо Гъдев.

„Успехът започва с малките крачки, с първите експерименти и технически опити в училището. Щастливи сме, че след отпадането на противоепидемичните ограничения отново можем да имаме своя технофест, неговото шесто издание, вече с международно участие. Надявам се, че всичко което ще видим и научим днес, ще бъде вдъхновение за нас, за да продължим да бъдем креативни, идейни и активни“, каза при откриването директорът на професионалната гимназия Мариана Демирева. И този път проявата бе подкрепена от „Арсенал“ АД и другите фирми-партньори на училището, които осигуриха наградите и представиха своята дейност. Всички чуждестранни гости получиха метален сувенир с емблемата на Механото, изработен с матрица и хидравлична преса, които бяха изработени в "Арсенал" в сътрудничество с професионалната гимназия. Пресата бе представена от инж. Николай Куцаров, Почетен хаджиеновец и възпитаник на школото.
Отново голям интерес предизвика щанда на оръжейното дружество, където децата имаха възможност да разглобяват и сглобяват автомати, произведени в предприятието. В тази инициатива се включиха предимно момчетата от Механото, но и голяма част от испанската група и няколко от младите дами. Проведе се и обичайната надпревара за най-бързото изпълнение на споменатите дейности. Най-добрите, класирали се от първо до трето място – Християн от 11 Г, Дениз от 8 В и Сердар от 11 Г получиха награди, които им бяха връчени от инж. Владимир Чучумишев, ръководител-направление „Образование и квалификация” в „Арсенал” АД. Отличено бе и най-бързото момиче в това състезание – Антонина от 11 А, която взе дейно участие и в останалите инициативи, представяйки работата на хаджиеновци по проекта, като техническото задание беше еднакво и за чуждестранните участници. А то бе създаването на система, която може да се използва в процеса на автоматизацията на производството. Училищата партньори представиха и свои разработки, които са извън задачата по „Еразъм”. Естествено, най-много иновации бяха тези на домакините. От чуждестранните партньори интерес предизвика апарат за дезинфекция, използващ пара, вдъхновен от трудностите на пандемията.
В конкурса „Технофен” за млади изобретатели журито, в състав – инж. Владимир Чучумишев, инж. Николай Куцаров от "Арсенал" АД и Даниел Илиев от „Капрони” АД определиха авторите на най-добрите проекти, които показаха на фестивала.


Най-атрактивен бе електромобилът на Мурад Онбаши, който е всъщност неговата сбъдната „синя мечта” – да създаде електрическа кола, преди да навърши пълнолетие. Всъщност тя е вече сбъдната. Колата може да измине 50 километра, без зареждане, а максималната и скорост е ограничена до 40 километра в час. Александър Димитров и Даниел Величков бяха отличени за направеното от тях електронно помагало по литература за 8 клас. Божидар Антонов получи грамотата си за своя чадър, който е конструиран така, че да улавя част от дъждовната вода и чрез система за филтриране да я превръща в питейна. В тази група е и Дамян Манев, създател на техническата познавателна игра „Познай елементите”. Сред откривателите бе и Теодор Пашов, възпитаник на ОУ „Мати Болгария” и бъдещ хаджиеновец, който представи своя хидравличен модел на багер.
На техническия фестивал се проведе и състезание по природни науки – химия, физика и биология, в която се включиха четири казанлъшки училища. Първи стана отборът на ОУ „Георги Кирков”.
Във технофеста се включиха и представители на Клуба по моделизми и Детската академия по програмиране и роботика към ИКТ в Казанлък.