Нова генерация арсеналци: Гергана Начева
Една усмивка, която виждам дори през предпазната маска. Едни приветливи тъмни очи, които надничат над нея. Свежест, някакъв оптимизъм и ведрост идват от това почти момиче, което се носи уверено по коридора на Главно управление. И разговорът тече с усмивка. При пълно спазване на противоепидемичните мерки – с маски и на разстояние. Но това далеч не пречи да бъде спокойно. И приятно. С Гергана Начева, заместник-ръководител на Направление „Доставки“ в „Арсенал“.

Новозагорският Кортен – дунавският Свищов – арсеналският Казанлък. Това е линейният път на Гергана от родния дом до обичаното вече 10 години работно място. „Харесвам си работата“, чувам за кой ли път в поредния разговор със специалист от казанлъшката оръжейница. И както винаги, му вярвам. Няма причина за обратното.
Когато идва тук след завършването на Стопанската академия в Свищов със специалностите „Маркетинг“ и „Счетоводство и контрол“, госпожица Начева не познава нито града, нито фирмата. Подава документи по идея на приятелка, приемат я и започва в „Доставки“.

Всичко става за един ден…

„Всичко става за един ден, буквално“, - разказва Начева. Намира си бързо и квартира. Пренася се в Казанлък, заради „Арсенал“. Преди десет години. Сега е в Христовите 33. Все още живее сама, но има сериозна връзка. Засега кариерното развитие ѝ е било приоритет. Тя учи, развива се, расте в професията. Благодарна е на своята майка за избора на втората, счетоводната,специалност. „Мама беше главен счетоводител на земеделската кооперация. Тя ме поощри да уча и счетоводство, освен маркетинг“, - казва г-ца Начева. Признава, че това не е лесна професия. Признава, че цялата ѝ работа в „Доставки“ не е лесна. Напротив, твърде динамична, но и интересна. „Всеки ден има какво да се научи, от всеки колега има какво“, - казва още Гергана. Тя е благодарна на колектива, с който работи. Професионализмът върви успоредно с умението за общуване и екипна работа. В момента отделът наброява близо 20 души, има и колежки в майчинство. Гергана замества една от тях като заместник-ръководител. Работата на колектива е да осигурява доставките на всички суровини и материали, нужни за производството. За цялото арсеналско производство в огромната му номенклатура, по хилядите му операции на различните промишлени площадки. Доставят всичко, какво ли не. Дори контейнери за шлосер, които в крайна сметка се оказват просто – легени. Доставят висококачествената стомана, без която специалното производство не може. Доставят и специална продукция, нужна за изпитанията на произведените изделия. В „Арсенал“ идват материали от целия свят. „Удовлетворяващо приятно е, когато в контактите ни с различните контрагенти разбираме, че марката „Арсенал“ е позната навсякъде“, - споделя Гергана. Тя е усетила това лично и при командировки в чужбина, когато я посрещат с респект като представител на казанлъшката оръжейница:

Приятно е!

Случката е от пътуване за Полша в група представители на бизнеса, които придружават президента на България. Тогава Начева се среща за пръв път „на живо“ с очите на другите, с авторитета на името, което представлява. Всички знаят „Арсенал“.

Заместник-ръководителят на „Доставки“ признава, че световната търговия в момента преживява криза. На пазара липсват много от материалите, някои цени се вдигат ежедневно. Тия дни цената на някои стомани е скочила двойно, има случаи, когато в рамките на един ден се сменят цените, а сделките се оферират само за период от едва няколко часа. Не липсват и неприятни изненади от обявяване на срок на доставката чак догодина и то – за през лятото. „В такава обстановка работи сега бизнесът по света и това е стресиращо“, - казва и Гергана Начева. Обаче това не пречи на ефективността в изпълнението на задълженията ѝ. Затова е и наградена за Алеята на славата, където е втора поред, след дългогодишния и уважаван арсеналски специалист, ръководител-направление „Проектиране, инвестиции, строителство“ в дружеството инж. Цветан Шиков.
„Арсенал“ работи с утвърдени доставчици, открехва вратата на ежедневните си ангажименти заместник-шефката на направлението, от което зависи ритмичността на доставките за цялото арсеналско производство. Въпреки това:
Заради пандемията всичко е много сложно
Повечето компании обявяват форсмажорни обстоятелства заради Ковид -19. „Най-сериозно е положението с доставните цени“, - повтаря Начева. И – сроковете! Не крие, че динамичната обстановка в отдела съвсем не ѝ пречи, обратното – допада ѝ: „Макар, че работим по строго установена процедура, винаги е различно. Няма два еднакви дни при нас…“. Точно за такава работа е мечтала. Радва се, че ползва знанията си и по двете завършени специалности. Хората от екипа, който Начева като заместник на началника ръководи, контактуват с всички арсеналски заводи, които подават заявките си към тях за нужните за производството материали. Заявките се уточняват с директорите. С колегите си отговарят и за митническото освобождаване на доставените суровини и материали. Това е строго специфична професионална дейност. Тук специалистите работят основно с два езика – английски и руски. „Английският в днешно време не е екстра, той е задължителен работен език“, - казва Гергана. Тя е завършила средното си образование в Езиковата гимназия „Максим Горки“ в Стара Загора, известна като „Руската гимназия“. Това е началото на професионалния ѝ избор. Крайната точка, засега, е Казанлък. “Надявам се и занапред да е така!“, - Гергана не крие, че свърза бъдещето и живота си непременно с „Арсенал“.

„За 10 години тук имам всичко“,

- отново през усмивка споделя Начева. Единственото, което все още само обмисля, без да го е предприела, е семейството. Защото знае, че това е нещо много сериозно. Но, докато все така обмисля, със сигурност продължава точно по този свой професионален път, убедена е, че да имаш работа, която харесваш, е нещо също така много важно. „Толкова хора нямат възможност да работят това, което обичат, това е мъчително“, - казва Гергана Начева. Щастлива е, че с нея не е така. И е готова да отстоява тази житейска позиция като истински Козирог, при това с тайната родова сила на двамата си дядовци, чието име носи.

За свободното време Гери много не мисли. Уплътнява го с пътувания, театър и приятели. Първите две в ситуацията на пандемия не са така лесни за осъществяване, но затова пъкприятели в „Арсенал“ и Казанлъктя има много. Харесва и новото, и различното. Като опит в работата и като места по света и у нас. Защото всяко нещо има своя чар, своята индивидуалност. Чарът и индивидуалността на Гергана Начева са видими от пръв поглед. Въпреки предпазната маска. Тя е откровена и пряма. И усмихната. С две топли тъмни очи, които и в почивката поглеждат към часовника, бързащ да я върне към служебните задачи. Които я чакат заедно с колегите:

“Благодаря на колегите за доброто сътрудничество и подкрепата!“

Чак накрая научавам, че Гергана, едва от 10 години в „Арсенал“, е за втори път в Алеята на славата. Но знам със сигурност, че ѝ отива.

Диана Рамналиева, автор във в. "Трибуна Арсенал"