Учителят Даскалов. Гражданинът Георги


За него тепърва ще се говори много.
Защото с всеки изминал ден той събира нови приятели, симпатизанти, хора, които виждат в неговото поколение бъдещето на Казанлък. Във всяко едно отношение - управленско, отговорно, трудово.
Той е и най- младият член в листата с кандидатите за общински съветници на местната коалиция от професионалисти и експерти в различни области- „Алтернативата на гражданите“.

Няма 30, но от 6 години много сериозно е в света на големите. Онези, които носят на гърба си тежка отговорност- за възпитанието и образованието на младите хора, за мисия и кауза.
Той е Георги Даскалов и е най- младият преподавател по химия и физика в Казанлък, и най- младия член на педагогическия колектив на ПГ „Иван Хаджиенов“.

Арсеналско дете. Единствено баща му не е член на голямата фирма.


Самият той е възпитаник на бившия Механотехникум, където чинно отглежда любовта си към химията и експеримента, наследена още от 6-ти клас от първата си преподавателка Стоянка Колева. Мариана Демирева надгражда тази любов вече в средното училище.
Добрият фундамент го праща в Пловдивския университет, където завършва химия.
Нито за миг е нямал колебания дали да се върне в Казанлък или да поеме по други, по –широки пътища след Пловдив.


Връща се в града по две причини:

убеден е, че камъкът си тежи на мястото и и му харесва мястото. Бил е сред първите активисти на Младежкия общински съвет в града, където изгражда „здравословния си шовинизъм“- да иска да създава в мястото, откъдето е тръгнал. И да мотивира други млади да сторят това. Затова и остава. И нито за миг не е пасивен. И му пука за всичко, което се случва в града.
Затова и приема да е част от каузата на гражданите- „Алтернативата на гражданите“. Нищо, че старателно го оглеждали от двете големи централи за гражданска квота в техните листи.


За учителя Георги Даскалов- да си на равно разстояние от полюсите е мъдрост, баланс и доверие.
А да си в листата на най- добрите- чест и респект.
Училище.
Приел и заради куража и насърчението, подкрепата, която получил от Мариана Демирева- директорът на Професионалната гимназия и негов колега в листата с кандидати за общински съветници от „Алтернативата на гражданите“. От самото начало.


Роденият под знака на Девата 29 годишен преподавател има изключително респектиращ поглед по отношение на ставащото в българското образование и в частност образователната структура на община Казанлък.
Като преподавател и то по дисциплини, които изискват експеримент, е категорично убеден, че професионалното ориентиране на подрастващите трябва да започне още от детската градина: по подходящ начин и достатъчно занимателно. Както и че общината има нужда да бъде създадено звено за професионално ориентиране и своеобразен кариерен център. Съобразен с местните нужди и достатъчно гъвкав, за да отговори на пазарните потребности.


Не може да започваме професионалната ориентация на младежите от 15-16 годишни и да искаме те да са изградени работници и специалисти на 19, или хора, които знаят какво искат да правят, убеден е Георги Даскалов.
Както и че ако образованието олекне откъм бюрокрация, ще спечели обучението и практиката, опитът и уменията.


Все неща, с които трудно свиква новата генерация преподаватели в българското училище.


Заради широката си кройка на млад и креативен човек учителят Даскалов има много фенове и фенки в гимназията. Не само от неговия 12 Б клас.
Половината от които на тези местни избори ще гласуват за първи път. Голямо е вълнението, много е емоцията и би било добре, ако държавата не попилее тази младежка енергия и я използва за развитие, споделя преподавателят по химия и физика.
На свой ред ред учениците му са мотивирани да подкрепят кандидатурата му за общински съветник, тъй като искат да откриват себе си в избраните да редят общинската подредба в следващите 4 години.
Безспорно ще е полезен, не само заради енергията и всеотдайността на заразителните си 28 години, а и с отговорността и вниманието, с които поема ангажимента и с които работи принципно, заради основния му мотив: тук да остават все повече качествени млади хора, които да дават новия облик и новата енергия на Казанлък.

Вярва, че градът има нужда от това. От млада енергия, която „да храни“ новите мащаби и амбиции за развитие на хубавото ни място, убеден е Георги.
Затова и не се щади. Когато не е в класната стая, е погълнат от обществените си ангажименти като председател на читалище с ведрото име „ Пробуда-1928 година“ в село Сърневец, община Братя Даскалови. Или по международни форуми и семинари, свързани с професионалното образование.
Или просто чете. Преди основно фантастика, сега специализирана литуратура, която да обогатява знанията му по физика, химия и други научни интереси.

Има кредо: добрият учител е просветеният и вечно търсещ човек.
Определя се като „нелаладжия“.


Затова и гражданските му очаквания от новата местна власт са лаконични:
Качествени места за умни забавления за младите хора, общинска грижа към професионалното ориентиране от най- ранна възраст, насърчаване на доброволчеството във всичките му форми.
Насърчаване на смелите и креативни хора, на личности с идеи, визия, талант.

Вярва.


Че след 30 години нови времена и демократично сричане, може и да сработи рефлексът на българина:
Да оцелява. През надеждата и бъдещето.


Ако този млад човек ви е докоснал, или искате такива като него да имат думата в Общинския съвет на Казанлък, подкрепете го!


На 27 октомври на изборите в община Казанлък .

Алтернативата на гражданите“


№70 в бюлетината с кандидати за общински съветници




https://www.facebook.com/alternativatanagrazhdanite/

https://alternativatanagrazhdanite.com

http://www.zakazanlak.bg/alternativata-na-grazhdanite-mestni-izbori-2019-43



Купуването и продаването на гласове е престъпление!