Единствените гости, уважили празника на селото от страна на местната власт, бяха общинските съветници от "Алтернативата на гражданите"

Китното казанлъшко село Ръжена тази година отбелязва своя празник на Богоявление. По традиция съборът на селото е на Ивановден, но поради прогнозите за значително застудяване и падане на температурите под нулата на 7-и януари, организаторите от Кметството и читалището решават да отбележат празника ден по-рано.

Празникът наистина събра хората на площада, за да се веселят и да се насладят на програмата. Деца от детска градина „Славейче”, чийто филиал се намира в Ръжена, ученици от Обединено училище „Св. Св. Кирил и и Методий”, фолклорни изпълнители, кукерите от група „Мераклии” от с. Турия и „Теодор лайв бенд” вдигнаха настроението. За добава се разнасяше прималивият аромат на казанлъшки понички, на вкусна скара и апетитни мезета.


Специални гости на празника бяха общинските съветници от "Алтернативата на гражданите" Добрин Драгнев и Иван Иванов. Те поднесоха на домакина – кмета на Ръжена Христо Ванеджиков, икона на Йоан Кръстител, чието име носи храмът в населеното място. Заедно с това, за късмет на всички жители на Ръжена те му дариха красив сувенир на кукер, а за здраве и щастие – подкова с медна камбана. Коалиция "Алтернативата на гражданите" подкрепя добрите инициативи в селото - общинските съветници от непартийната формация направиха най-голямото към момента дарение за възстановяване на читалищната сграда в населеното място и осигуриха богата Коледно-Новогодишна украса, създавайки празнично настроение на неговите жители.

Христо Ванеджиков поздрави хората от селото и техните гости, дошли заедно да отбележат празника, като им пожела здраве, успешна 2024 година и подчерта, че той ще продължи да работи за по-доброто настояще и бъдеще на селото.

При последното преброяване в Ръжена има 1103 жители. Детската градина в селото се посещава от 46 дечица. Училището е единственото в Старозагорска област Обединено училище. В него учат 160 деца от 1 до 10 клас. По-големите ученици – 8-10 клас, имат професионална подготовка по специалността „Работник в заведения за хранене и развлечения”. „Материалната база на училището е много добра”, сподели директорката на Обединеното училище Албена Кръстева.