С нови 20 професионални часовници за шах Коалиция „Алтернативата на гражданите” чрез своята едноименна фондация „Алтернативата на гражданите За Казанлък”, зарадва Шахклуб „Казанлък 21”. Часовниците са съвременни, последно поколение – такива, с каквито се играе на европейски и световни първенства.

Клубът е създаден през 2000 година от FIDE майстора Петранка Драганова, която вече 24 години е негов ръководител и треньор. По думите на Драганова, дарението е много ценно, с него се обогатява материалната база на клуба, благодарение на което той без проблем може да посрещне 100 състезатели на турнирите, които традиционно организира и привлича все повече участници от цяла България. На последното състезание, проведено в Казанлък през м. май, за купа „Кирил и Методий” шахклубът посрещна близо 90 деца от клубове в страната. Той организира по традиция четири турнира - зимен турнир за купа „Левски”, пролетен за купа „ Кирил и Методий”, летен за купа „Световен ден на шаха” и есенен за купа „Народни будители”. Отделно от това децата на Петранка Драганова участват в редица състезания в цялата страна, като на последното, проведено на 9 юни в Харманли за купата на града, от 10 състезатели на клуб „Казанлък 21” седем се завърнаха с медали. Това са златният медалист Константи Смилов, спечелил първо място и вдигнал купата, сребърният медалист Симеон Дичев – и двамата в групата до 16 години. Тодор Петров спечели сребърен медал при 14-годишните състезатели, Карин Ташева е със златен медал във възрастовата група до 10 години при момичетата, в същата група при момчетата сребърен медалист е Мартин Димитров, с бронзов медал е Даниел Хаджиев. Най-малкият състезател на клуба – 5-годишният Дейвид Божков, спечели бронзов медал. Дейвид е една от надеждите на клуба – той е държавен шампион на България в групата до 6 години по ускорен шах и вицешампион на блиц. Сега децата се подготвят за 20 юли, когато казанлъшкият клуб е домакин на турнира за купа „Световен ден на шаха”. Предстои и участие в националния турнир за купа „Морско конче”, който ще се проведе през м. август в комплекс до Варна.

В момента в Шахклуб „Казанлък 21” тренират 26 деца, разделени в три групи – начинаещи, по-напреднали и най-напреднали – т.нар. майсторски клас, в който влиза 6 възпитаници на школата. Сред тях е Симеон Дичев, който е най-дългогодишният състезател на клуба - от 5-годишен тренира при Петранка Драганова. Тук са Константин Смилов и още четирима млади шахматисти.
Състезателите от майсторския клас вече са ученици в Математическата гимназия, умни и интелигентни деца, които успешно съчетават спорта с учението – за миналата година средният успех на шестимата е 5.90.

„Като ръководител и треньор на клуба държа не толкова на шампионските титли, а да изградя силен характер у децата, да станат достойни хора. Тогава знам, че съм си свършила работата”, казва Петранка Драганова. Тя постига целта си с търпение, с умения и с подход, който неслучайно, наред с нейните големи лични постижения в спорта, й донесе отличие като един най-успешните треньори по шахмат в България.