Телевизионната журналистка Десислава Ризова и оператора Иван Филчев гостуваха в казанлъшката ПГ „Иван Хаджиенов“ по инициативата „Журналисти в училище“, която се провежда за девети път в страната, и за четвърти път в Механото, след две години пауза заради пандемията.
Популярният репортерски екип отрази и началото на войната в Украйна, като двамата са били и на други горещи точки, но всъщност основната им работа е в страната, научиха младите хаджиеновци. Възпитаниците на училището искаха да чуят отговорите на това – как реагират телевизиите, когато спешно трябва да се отрази събитие, има ли цензура, как да разпознаят обективната информация, какво образование е необходимо за да станеш журналист и какво ги мотивира да продължат да работят тази професия?
Десислава Ризова сподели, че тя е юрист по образование, но е избрала новините, заради динамиката, интересните събития и срещите с много различни хора. Иван Филчев е учил точно това, което прави, но първоначално е имал доста колебания, преди да открие своето призвание. Двамата бяха единодушни, че журналистиката е занаят, който се учи на терен. За него се иска кураж, съвест и воля. Така се появяват обективните новини.
„Репортерите показват това, което виждат, но човек не може да получи истината наготово. Трябва да се интересува, да чете и да мисли, а не да твърди – не гледам новини, но така чух…“ – сподели Иван Филчев. Той избрал професията, която упражнява вече над 20 години, и заради адреналина. Първата му гореща точка е Сърбия през 1999 година. Следват други конфликти, в близост до България или, в които има български военни контингенти. Последната му дестинация по тази линия, заедно с Десислава, е Украйна. Въпреки това двамата не са тясно специализирани във военните теми, а най-често правят репортажи, свързани с политиката.
Според гостите свободата на словото е журналистите да могат свободно да показват различните гледни точки, а всеки човек да може да изрази своето мнение. Има авторитетни медии, които, поради професионални и етични причини, не биха подвели своята аудитория. Други обаче търсят популярност с цената на всичко, и най-вече на истината. Така накратко гостите обясниха как да се откриват фалшивите новини.
Инициативата „Журналисти в училище“ се организира от фондация „Работилница за граждански инициативи“, като с помощта на отличени в конкурса „Валя Крушкина“ се стреми да подобри медийната среда, чрез диалог с младите българи.