Кампанията за безплатно поставяне на силанти на децата започна с информационни срещи в училища и детски градини в област Стара Загора. По време на посещенията си зъболекарите разясняват на децата правилните методи за хигиена на зъбите. Това информира д-р Василена Панайотова, регионален координатор на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при пациентите до 18 години.
В акцията за поставяне на безплатни силанти на постоянните зъби на деца между 5- и 8-годишна възраст участват 18 зъболекари в област Стара Загора. В община Казанлък с тази дейност са ангажирани двама стоматолози. Кампанията се провежда всяка есен. Подробна информация родителите могат да открият на https://oralnaprofilaktika.bg/.
През 2022 година са прегледани близо 300 деца от областта, на които са поставени общо над 1000 силанти, допълни д-р Панайотова.
Силантите представляват специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Чрез тях се постига гладка повърхност, при която се избягва задържането на храна. По този начин се предотвратява развитието на кариес, тъй като силантите образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до този проблем.