Великденски добавки за пенсионерите по 70 лева ще има за възрастните хора с пенсии под прага на бедност – 504 лева. Това обяви премиерът Гълъб Донев на нарочен брифинг в Министерски съвет. Над 1 милион пенсионери влизат в групата на тези, които ще получат добавка. От другата седмица ще започне изплащането.
Добавката към пенсията е вид социална подкрепа за най-уязвимите, поясни премиерът Гълъб Донев. Тя не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос. В целия ЕС социалните мерки са насочени към най-уязвимите групи от обществото, даде пример за аналогично решение служебният премиер.
Затова и добавки ще получат всички пенсионери с пенсии до 504 лева включително. Това са 1 002 000 души или половината от пенсионерите. Тук се включват пенсионерите с инвалидна пенсия, за трудов стаж, наследствени пенсии от починал родител. Попадат и социалните пенсии, както и тези със социална пенсия за инвалидност, както и пенсиите от учителския фонд. Средствата за добавките са в размер на 72 милиона лева.