В 59 града в Русия ще издават български визи България разширява визовите услуги за Русия, Китай и Индия България увеличава възможностите за издаване на български визи в Русия, Китай и Индия.

Това предвиждат нови споразумения между Министерството на външните работи и компанията - външен доставчик на визови услуги „Ви Еф Ес Глоубал“.

Увеличаването на популярността на България и като туристическа дестинация е сред приоритетите на българската външна политика. За целта Министерството на външните работи си сътрудничи с Министерството на туризма.

„Имаме доказани добри възможности да привличаме повече чужденци. Миналата година страната ни са посетили повече от 12 милиона чуждестранни граждани, което е повече от населението на страната ни“, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

В Русия, според подписания нов договор между Министерството на външните работи и „Ви Еф Ес Глоубал“, български визи вече могат да се получават в 59 градове.


Сред местата с новите визови центрове е Сочи. Визи ще се приемат в градове в Централна Русия, Северен Кавказ, в Сибир и в Далечния Изток.Досега визи за страната ни можеха да бъдат издавани в 20 градове.Миналата година руски граждани, без тези, които имат дългосрочни визи, са подали близо 180 000 заявления за посещения в страната ни. Увеличаването на визовите центрове дава удобство, спестява време за път и разходи на руските граждани, които живеят далеч от столицата Москва, от Санкт Петербург и Екатеринбург, където България има консулски представителства.


Министерството на външните работи продължава да полага усилия за облекчаване на консулското обслужване и максимално въвеждане на електронни услуги.


Сред примерите е новият специален интернет-сайт на българското консулство в Москва (info.bolgaria.ru), който дава възможност за моментална обратна връзка с консулската служба и бърз достъп до консулските услуги.


За подобряване на обслужването и процеса на издаване на визи Министерството на външните работи ще подсили и състава на консулската служба в Москва с повече от 10 души през активния туристически сезон тази година.


С цел максимално удобство за гражданите и увеличаване на възможностите за посещение на България български визи ще могат да се получават и в 15 градове в Китай. Сред тях Гуанджоу, Дзинан, Кунмин, Нандзин, Пекин, Сиан, Ухан, Фуджоу, Ханджоу, Чанша, Чунцин, Чънду, Шанхай, Шънджън и Шънян. В момента български визи се получават само в столицата Пекин и в Шанхай. Очаква се договорът с „Ви Еф Ес Глоубал“ за Китай да бъде подписан в близките дни.До края на месеца ще бъде подписан договор с компанията и за оказване на визови услуги за България в Индия. Български визи ще могат да се издават и получават в общо 16 индийски градове, сред които Делхи, Мумбай, Ахмедабад, Хайдарабад, Гоа, Джайпур. Повече от 14 500 индийци или с 23% повече на годишна база са посетили страната ни през 2018 г. Чуждестранните граждани ще могат да получават във визовите центрове всички видове виза за България с изключение на дългосрочните визи тип Д. Визовите центрове ще разпространяват и популяризираща информация за страната ни.Ето градовете в Русия, където ще бъдат открити визови центрове за издаване на български визи:

Москва, Санкт Петербург, Псков, Кингисеп, Ивангород, Нижни Новгород, Казан, Екатеринбург, Краснодар, Велики Новгород, Ростов на Дон, Воронеж, Самара, Новосибирск, Калининград, Саратов, Уфа, Перм, Вологда, Смоленск, Хабаровск, Новоросийск, Иркутск, Владивосток, Красноярск, Омск, Петрозаводск, Мурманск, Архангелск, Челябинск, Виборг, Тюмен, Сургут, Волгоград, Пятигорск,Череповец, Владимир, Барнаул, Белгород, Брянск, Махачкала, Саранск, Тула, Рязан, Томск, Чита, Иваново, Калуга, Новокузнецк, Киров, Сочи, Курган, Курск, Липецк, Оренбург, Пенза, Ижевск, УляновскИзточник: http://epicenter.bg