Подадените проекти по втория етап на санирането, при което собственици на жилища трябва да подсигурят 20% самоучастие, са на стойност едва около 20 млн. лв. Това стана ясно от прессъобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
На фона на общия бюджет от над 282.7 млн. лв. обаче ясно личи слабият интерес към процедурата. До края на вече удължения веднъж срок за кандидатстване (до 29 февруари) остават по-малко от две седмици.
До момента не е ясно какво ще се случи с оставащия финансов ресурс, ако не бъде потърсен от собствениците на жилища в рамките на сегашната процедура. Но средствата се осигуряват по линия на Плана за възстановяване и устойчивост и по силата на сега действащите правила, ако не бъдат усвоени до 2026 г., ще бъдат загубени.
Съвсем различна беше ситуацията при първия етап на програмата, когато се осигуряваше 100-процентов грант. Подадените заявление бяха на обща стойност почти 4 млрд. лв., а общият осигурен бюджет бе малко над 1.1 млрд. лв. Именно заради това се стигна до напрежение и недоволство, след като бе обявено финалното класиране и много собственици го оспориха.
По този повод регионалният министър Андрей Цеков казва, че се търси вариант за насочване на допълнителни средства от Европейския съюз към програмата, както и разработване на държавна гаранционна програма, която да подпомогне гражданите.