До 6000 лв. става заплащането на една ин витро процедура, която се поема от държавата на семейства с репродуктивни проблеми, а не както досега - до 5000 лв. Това стана ясно след среща на министъра на финансите Асен Василев с ръководството на фондация „Искам бебе“. В срещата участва и бившият депутат Йорданка Костадинова, която припознава и работи за каузата.
Там бяха обсъдени проблемите с финансирането на ин витро процедурите и подкрепата на семействата с репродуктивни проблеми.
В бюджета за 2023 г. за дейности по асистирана репродукция са заложени 2 милиона лева. Държавата поема четири ин витро процедури на пациенти с репродуктивни проблеми.
Министърът обясни, че чисто технологично средствата ще бъдат предоставени с постановление на Министерския съвет, като вероятно то ще бъде изготвено следващата седмица. Средствата са разчетени с начална дата от 1 август до края на годината, затова са увеличени на 2 млн. лв. и би следвало да могат да покрият всички процедури в този период, каза още Василев.
14 години държавният фонд ("Асистирана репродукция") финансираше ин витро процедура, като тази цена беше заложена още от 2009 г. и до ден днешен не беше актуализирана..
Основателят на „Искам бебе“ Радина Велчева каза, че на срещата днес са обсъдени две посоки на работа оттук нататък - да се включи финансирането на донорските инвитро процедури, която е скъпа медицинска процедура и към момента не се покрива от държавния фонд "Инвитро", както и да се сигнализира в НЗОК да бъдат поети няколко профилактични изследвания, с които да могат да се установи репродуктивния статус на пациентите. Нашата най-важна задача в „Искам бебе“ е пациентите да не стигат до инвитро, да могат да се откриват на време проблемите, каза Велчева. Тя добави, че това правят с голямата мрежа от доброволци на фондацията в цялата страна - да се обяснява на хората, че на време трябва да стигаме до това да имаме деца.
Средната възраст на пациентите, които стигат до държавен фонд „Инвитро“ е много висока - 37-38 години, а нормалната репродуктивна възраст е 25 години. Когато един пациент на 38 години стигне до фонда, се изискват много повече труд, средства, много повече път и енергия от самия пациент, добави тя. Нашата основна работа в момента, това, което правим с общините, с младите хора, това е и нашата кампания е да говорим, че тази възраст е изключително висока, да казваме на хората „Прегледайте се, това не струва много“, а ако държавата застане зад нас, ще се даде още по-голяма гласност по темата, каза Велчева.
От „Искам бебе“ връчиха на министър Василев плакета на фондацията - "Ангел на благодарността" и сертификат за приноса му в подкрепа на каузата на фондацията.