РЗИ-Стара Загора също се включи в Европейска седмица на изследване за ХИВ, вирусен хепатит B (HBV), вирусен хепатит C (HCV) и сексуално предавани инфекции (СПИ) и отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН (International AIDS Candlelight Memorial), който се провежда всяка година в третата неделя от месец май в периода от 15 до 22-ри.
В своята единадесета година на действие и провеждащо се като двугодишно събитие, което се провежда през пролетта (май) и есента (ноември), Европейска седмица на изследване (ETW) се превърна в широко призната кампания за повишаване на осведомеността със стотици организации, участващи всяка година в обединени усилия за увеличаване на достъп до изследване и осъзнаване на важността му. Предлага на партньори в цяла Европа уникалната възможност да се обединят, за да повишат осведомеността за ползите от ранното тестване за ХИВ, хепатит и СПИ сред изложените на риск и да насърчават по-големия достъп до изследване.
Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН е повод хора от различни страни по света да заговорят за СПИН, да се повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други сексуално-предавани инфекции, да мотивира хората за отговорност към собственото здраве и да насърчи редовното тестуване за ХИВ.
КАБКИС 10 при РЗИ - Стара Загора в периода от 1 януари до 15 май извърши консултации и изследвания на 225 клиенти на стационарния кабинет на РЗИ и в местата за лишаване от свобода.
Възрастовата характеристика показва, че най-много лица желаят да узнаят своя ХИВ статус са в активните възрастови групи от 30-39 г.( 32,89 %) и 25-29 г. ( 21,33%). 30,6 % от изследваните за сексуално-предавани заболявания съобщават за рисков контакт.
От началото на годината до момента в кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН са установени 2 положителни резултата на вирусен хепатит Б. Случаи на заразени с ХИВ не са установени.
През тази седмица ще се проведат беседи в учебни заведения на територията на гр. Стара Загора, на тема „Рисково сексуално поведение“.
КАБКИС 10 при РЗИ – Стара Загора ще предоставя услуги за безплатно консултиране и изследване за ХИВ, хепатит Б и С в стационарния кабинет на адрес гр. Стара Загора, ул. „Ст. Караджа“ № 10, при следното работно време:
Понеделник – от 08.30 ч. до 12.30 ч.
Вторник – от 13.00 ч. до 17.00 ч.
Сряда – от 08.30 ч. до 12.30 ч.
Четвъртък – от 13.00 ч. до 17.00 ч.
Петък – от 08.30 ч. до 12.30 ч.

По-добре е да узнаете своя статус възможно най-рано, тъй като днес хора, живеещи с ХИВ и/или хепатит В живеят добре с очаквана продължителност на дълъг живот, тъй като лечението е започнало рано! – напомнят от инспекцията.