В столичната Художествена галерия „Дечко Узунов“, филиал на Софийската градска художествена галерия (СГХГ), е открита изложбата „Дечко Узунов. Религиозно монументално изкуство“. Експозицията, която отбелязва 125 години от рождението на художника, представлява документален визуален разказ, съставен от архивни снимки, подготвителни проекти и творби. Изложбата ще бъде на разположение на посетителите от юни до септември 2024 г., предоставяйки възможност да се запознаят с малко известна страна от творчеството на Дечко Узунов.
До септември 2024 г. посетителите на Столичната галерия „Дечко Узунов“ ще могат да видят ескизи, архивни снимки и живописни платна, които показват не толкова известна страна на творчеството на големия ни художник.
„По повод 125-години от неговото рождение галерията разработва голяма програма, която да представи различни моменти от живота и творчеството на Дечко Узунов. Във филиалът показват монументалното изкуство на Узунов, защото поколението, което работи през 20-те, 30-те и 40-те години, до Втората световна война, за тях не е било проблем дали ще правят изящно, или приложно изкуство. Той има стенописи на много различни места, някои от които са разрушени от бомбардировките на София и днес ги няма, докато други могат да се видят и сега. Изложбата представя на публиката църковното монументално изкуство на Дечко Узунов.
Експозицията в Художествена галерия „Дечко Узунов“ предлага уникален поглед върху религиозното монументално изкуство на Дечко Узунов, разкривайки нови аспекти от богатото му творческо наследство. Тя е важна част от културната програма, отбелязваща 125 години от рождението на един от най-значимите български художници.