На 2 трилиона долара за нови оръжия е сумата, която заделя Пентагонът за 87-те си основни програми за въоръжение, пише БЛИЦ.
Най- голямата част от тях се падат на Военноморските сили на САЩ- повече от $921 млрд

Стойността на 87-те основни програми за закупуване на въоръжение и военна техника, които се реализират от Министерството на отбраната на САЩ към декември 2018 година надвишават 2 трилиона долара.

Това се казва в отчет на Пентагона, посветен на реализацията на основните военни поръчки през 2018 година, цитиран от осведомителните агенции. „Според оценката на Министерството на отбраната, към края на декември 2018 година се изпълняват 87 програми за покупки на обща стойност $2,018684 трлн.

Тази сума надвишава показателите от 2017 година с повече от $101 милиарда“, се казва в отчета. На военноморските сили на САЩ се пада най-голямата част от гореспоменатите програми – повече от $921 млрд, за военновъздушните сили – около $269 млрд и сухопътните войски - $199 млрд.

Най-скъпият проект, който в момента реализира Пентагонът, е покупката на атомни подводници от клас Virginia, за който са отделени $161,5 млрд. Не се посочва общата стойност на програмата за купуване на многоцелеви изтребители от пето поколение F-35 Lightning II. Според данните от документа, ръстът на разходите по указаните програми е предизвикан от увеличението на обема на покупките и повишаване на разходите за придобиване на F-35.

Срокът на изпълнение на програмите на Пентагона се показва избирателно във връзка със закрития характер на тази информация.