В Казанлък на 25 март – Благовещение, ще бъдат наградени посмъртно двама горяни. Това са Христо Несторов – Щако, и Герасим Тодоров, които ще бъдат отличени за активното им участие във въоръжената антиболшевишка съпротива в България. Отличията – грамота и документален сборник от архивите на Държавна сигурност, са от името на Общобългарски комитет „Ген. Иван Вълков” и ще бъдат връчени на наследниците на двамата горяни. Това са дъщерята на Щако Горяна Несторова и синът на Герасим Тодоров – Владимир Герасимов.


Инициативата за това удостояване е във връзка с навършването през 2019-а на 65 години от смъртта на Христо Несторов, убит пред 1954 година, и 70 години от гибелта на Герасим Тодоров – убит през 1949 година. От името на организацията в Казанлък Йордан Маринов съобщи, че за връчването на отличията в града на розите ще бъдат поканени председателят на НФСБ Валери Симеонов и областният управител Гергана Микова.

Христо Несторов – Щако, загива в сражение при блокада от Вътрешни войски и местни комунисти в Средна гора, недалеч от Павел баня. Другият член на неговата горянска група от анархисти – Милю Казака, е ранен и заловен жив. По-късно е осъден на смърт и екзекутиран в Бургаския затвор. А Емилия и Дончо Караиванови успяват да пробият блокадата и да емигрират в Париж.

Горянската организация, известна като Шести Пирински отряд, се бори срещу установилата се комунистическа власт в България след 9 септември 1944 година. Съставът ѝ наброява 40 четници. Герасим Тодоров, бивш активист на ВМРО на Ванче Михайлов, сформира отряда през 1947 година. След време той се разделя на две чети, като за командир на втората става Кирил Бенгазов.

След разбиването на четите пред съда са изправени 84 четници и техни помагачи, 12 от които са осъдени на смърт през 1949 година.