Мариус Куркински започва национално турне с „Нашенец“, а в Казанлък ще го представи на 28 март, по време на Чудомировите празници.. С този моноспектакълът в края на миналата година талантливият актьор отбеляза 30 години на театралната сцена. В представлението актьорът се превъплъщава в различни герои по произведения на хумориста Димитър Чорбаджийски-Чудомир. На 25 март 2024 г. предстои да се навършат 134 години от рождението на българския писател.
Турнето започва на 19 февруари в Софийската опера, където Куркински за първи път ще посрещне своята публика. На 16 март спектакълът ще бъде представен в зала 1 на НДК.
На сцената Куркински пресъздава типичното за автора остроумие и виждания за живота и обществото, поднесени чрез забавни и трогателни истории. Какво би бил този свят на трудности, главоблъсканици, амбиции и тревоги, без животворният полъх на хумора. Много от Чудомировите разкази са изградени като диалог или монолог. Неслучайно тези герои носят прозвището нашенци – нещо близко, което е и наше, присъщо и на нас, разказват от екипа на Мариус Куркински.
Турнето гостува на 22 февруари в Благоевград, на 24 февруари – в Бургас, 25 февруари – Добрич, Варна – 26 февруари, Русе – 27 февруари, Димитровград – 5 март, Сливен – 6 март, Ямбол – 7 март.
Мариус Куркински ще е специален гост на 30-ите Чудомирови празници в Казанлък – на 28 март. Следват Пловдив – 31 март, на 2 април е в Габрово, на 9 май – отново Казанлък, на 15 май – Разград, на 5 юни – Враца, на 9 юли – Велико Търново, на 10 юли – Шумен, и на 14 юли – отонов Бургас.
Подготвя се и голямо презокеанско турне в големите градове на САЩ, където Мариус Куркински ще направи до края на годината.