На 6-и ноември в Крън ще отбележат празника на града, който е и храмов, отбелязван още от 1866 година, когато е създаден и православният храм в селището, носещ името на Свети Архангел Михаил.
Празничната програма ще започне в неделния ден от 9 часа със Света божествена литургия в черквата „Св. Архангел Михаил“. От 10 часа започва футболната среща „Млади и стари“ на стадион „Елтимир“.
Тържествата ще продължат с художествена програма от 12 ч. с участието на кукери от с. Габарево, ДГ „Еделвайс“ - филиал Крън, ОУ „Свети Климент Охридски”, ТФ „Елтимира“ МПФГ „Нашенци", НЧ „Просвета-1908”, с. Овощник, певческа група „Пъстра броеница” и танцова формация фолклорно изпълнение на Десислава Падалчева и Патрик Добрев. То ще продължи в 15 часа с празничен хоровод с оркестър „Калофер“ и ще завърши с празнична заря в 17:30 часа.
До 21 декември 1906 година селището носи името Хасът. Крън е село до 13 октомври 2011 година, когато е обявен за град с решение на Министерския съвет по предложение на кметовете на Крън и на Община Казанлък, като тогава предложението е подкрепено и от областния управител на област Стара Загора.
През Средновековието Крън е бил важна за страната военна крепост, център на една от деветте области на Второто българско царство. Бил е център на деспотство, към което са принадлежали земите на днешните общини: Казанлък, Мъглиж, Павел баня, Гурково и Николаево. В края на XIII и началото на XIV век там управлява деспот Елтимир (Алдимир), който е брат на цар Георги I Тертер и чичо на Теодор Светослав.
Опълченецът Недю Гюдюлев и негови съмишленици създават в Крън и едно от първите читалища в страната - „Орало“, през 1885 година.