В Казанлък бе учреден Инициативен комитет за създаване на паметна плоча на химна на 23 Пехотен шипченски полк. За негов председател бе избран проф. Генчо Начев. Членове на Комитета са Красимир Узунов, президент на ИА и Радио „ Фокус“, д-р Добромир Тотев, постоянен секретар на отбраната в Министерство на отбраната, проф. Божидар Димитров – директор на Националния исторически музей, доц. д-р Соня Пенкова – директор на Националния военно-исторически музей, адвокат Станислав Коев, адмирал Пламен Манушев, бивш командващ военно-морския флот, ген. Михо Михов, проф. Петко Петков, Галина Стоянова, Костадинка Димитрова. Сред учредителите бяха и областният управител на Стара Загора Георги Ранов, представители на патриотични организации, офицери от 61 Стрямска механизирана бригада, директори на културни институти, учители, ученици.Сред присъстващите бе и Радка Димитрова - потомка на участник в 23 Пехотен шипченски полк.
През януари 2014 година по идея на кмета на община Казанлък Галина Стоянова бе създаден комитет 23 Пехотен шипченски полк. Целта на този комитет бе да отбележи 100 години от началото на Първата световна война и участието в нея на 23 Пехотен шипченски полк. Учредители на комитета са членовете на военно-патриотичните съюзи и патриотичните организации. Учредяването на комитета за създаване на паметна плоча на химна на 23 Пехотен шипченски полк е част от инициативите в отбелязването на 100 от включването на България в Първата световна война. По време на срещата тази вечер в Казанлък бяха припомнени онези паметни събития, когато полкът провежда своето първо войнско сражение и бележи началото на своето героично участие в Първата световна война.
„ Днес някои забравят, че стават точно сто години от началото на Първата световна война. На 1 октомври 1915 година Българската армия преминава границата на Сърбия, пеейки една песен – „ Съюзници – разбойници“ и тръгва да търси възмездие срещу тези, които са отнели плодовете на нейния труд въввойната 1912-1913 година. – припомни пред присъстващите Красимир Узунов. - Това е голямата война на България и лично на мен ми е обидно, когато ние не се сещаме за това и по една или друга прищявка не се прекланяме пред подвига на хората, които са били преди нас.Пътят на 23 Пехотен шипченски полк е показателен за пътя на цялата българска армия.“
Историята на 23 Пехотен шипченски полк бе припомнена от директора на ИМ „ Искра“ Момчил Маринов. За събитията отпреди сто години и тяхното значение говориха и част от официалните гости, присъстващи на събитието. Генерал Стоян Топалов, председател на СОСЗ приветства създаването на Инициативния комитет и обяви решението на УС на Съюза, с което за почетен член на Съюза бе обявен проф. Генчо Начев, а с почетна грамота бе удостоен Красимир Узунов.