30 ученици на Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ - Казанлък, се завърнаха от стаж и обучение в Германия и Португалия. Програма „Еразъм +“ дава възможност за изнесени практики в чужбина и за обмен на професионални умения и опит. Хаджиеновци от 12 години са част от „Еразъм+“ и ежегодно предлагат на своите ученици професионално развитие в европейска среда. Разделени в две групи, младежите се включиха в двуседмични мобилности за усъвършенстване на професионалните си познания, преминаване през работен стаж в португалска фирма и обучителен курс за програмиране на приложения.


10-те ученици с интереси в областта на ИТ-сектора усвояваха тънкостите на кодирането и разработването на приложения чрез използване на компютърните езици Java и XML. От обмислянето на идеята, през създаването на дизайна до готовата апликация за Android – всички тези етапи от курса AppProgramming казанлъшките младежи споделиха заедно със свои връстници от Полша. „Времето, прекарано в Дрезден, беше приятно и полезно за всички участници в проекта. Град Дрезден предлага много възможности за културен туризъм – посещения на исторически забележителности, музеи, красиви гледки по крайбрежието на река Елба. Следобедите и почивните дни използвахме, за да видим колкото се може повече от столицата на Саксония и да се потопим в атмосферата на бароковия град. Дворцовият комплекс „Цвингер“, Кралската резиденция „Пилниц“, Фрауенкирхе, посещението на Стъклената фабрика на автомобилния гигант Volkswagen са част от обектите, в които се удивлявахме и забавлявахме при досега си с изкуството, историята и технологиите“, споделя Стефанка Илиева, придружител на групата ученици в Германия.

Европрактика в португалски фирми осигуриха партньорите на ПГ „Иван Хаджиенов“ от „БрагаМоб“. Всеки от 20-те младежи пое своите професионални отговорности, заслужи уважението на колегите си, като се справи с поставените му специфични отговорности и задачи. Част от учениците, обучавани в дуална форма, вече имат трудов опит в машиностроителните фирми на Казанлък – два дни седмично са на практика в реална работна среда. Двете седмици европрактика в град Брага затвърдиха увереността им, че за младите отговорни хора мобилностите по „Еразъм +“ са отлична възможност да пътуваш, сравняваш и подобряваш себе си. Домакините от Португалия гостоприемно показаха на младежите прелестни места от тази далечна, но близка по темперамент страна – с посещения на живописните Лисабон и Порто, с разходката с корабче, разкриваща пъстри пейзажи от Порто, или спиращи дъха гледки от най-дългия мост в Европа – „Васко да Гама“ над река Тежу в Лисабон... Ръководителите на групата – Златина Илиева и Радостин Симеонов, споделят: „Времето в Португалия имаше своите колебания, но настроението на младежите до края си остана слънчево и приповдигнато. На церемонията по връчването на сертификатите домакините признаха, че досега при тях не е имало такава „българска инвазия“ – шест училища от България едновременно преминават своя стаж в Брага.“

Проектът предлага възможност и на преподавателите да обменят идеи и опит с европейските си колеги. „Група от пет учители посети Барселона, Испания, с любезното съдействие на НПО Fundacio Catalunya Voluntaria, запознавайки се с добрите практики в сферата на професионалното образование и обучение, прилагани успешно във водещи училища в област Каталония. Сред посетените училища беше и Escola del Treball de Barcelona, училище с над стогодишна история, в което традициите и съвременните методи на обучение работят успешно и го нареждат сред елитните училища в Испания в областта на автоматизацията на производството във високотехнологичната индустрия. След споделения опит и обсъждане на приоритетите и предизвикателствата пред професионалното образование в двете държави, учителите от ПГ “Иван Хаджиенов” се завърнаха обогатени с нови идеи, които ще направят училището ни по-успешен партньор на бизнеса в град Казанлък“, споделя Пенка Досева. Координаторът на проекта Красимира Чорбаджийска подготвя следващите възможности за професионален и културен обмен с адрес Европа.