Филм за балета „Нестинарка“ с голямата награда на Master of Art Film Festival Лентата „Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов“ спечели наградата за най-добър документален филм в категорията за музика и танц на тазгодишното издание на Master of Art Film Festival в силна конкуренция с продукции на наши големи артисти. Награждаването беше на 25 февруари в столицата. Филмът ще бъде показан на 29 февруари от 18 часа в Държавна опера-Стара Загора, а веднага след прожекцията му започва и сценичната постановка на балета „Нестинарка”. 12 от лентите, включени в тазгодишното издание на Master of Art Film Festival бяха представени в Стара Загора.
Сюжетът „Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов“ проследява историята на нестинарството у нас, разкрива обстоятелствата около написването на танцовата драма, както и вълненията около нейната премиера.
Наследници на Големинов и Лавренов споделят неизвестни до момента факти около работата по постановката на "Нестинарка" от 1968 г. Три примабалерини, вживели се в образа на Демна през годините - Вера Кирова, Силвия Томова и Анелия Димитрова, обогатяват историята със своите разкази и изящността на танца.
След голямата среща на Цанко Лавренов и Марин Големинов, завесата продължава да се вдига и нестинарското хоро не спира да увлича в ритъма си новите поколения, коментират от екипа на филма. Както казва самият Марин Големинов, „Нестинарка“ изгаря върху нестинарската жарава, за да възкръсне след това като феникс из пепелището.
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.