Днес българската православна църква почита Св. Мина Свети великомъченик Мина е покровител на жените и семейното огнище.
Той бил египтянин, изповядвал християнската вяра. През 3-4 век служил в Котуанската войска. По-късно се оттегля в пустинята, близо ди град Котуан, за да се отдаде на божите дела.
Мина остро се противопоставил на шумните градски зрелища и жертвоприношения в чест на езическите божества, заради което бил заловен, измъчван, убит и изгорен. Вярващите пренесли останките му в родния му град Александрия, погребали го с почести и построили там църква в негова чест. При молитвите, отправени към него, се случвали множество чудеса, за които споделят вярващи и до днес.
Смята се, че св. Мина е покровител на всички, които са загубили нещо. Той поддържал будна вярата им, че ще го намерят, защото няма нищо невъзвратимо. Покровител е и на жените, които отправят към него молитви за здраве в дома, семейството и децата. Покровител е още на пътниците, странниците и пътешествениците, на сираците и бездомниците.
Според народните вярвания на този ден трябва да бъдат завършени ремонтите в къщата, започнати през лятото и да се запушат всички дупки и отвори, за да не влизат през тях вълци и караконджули по време на Вълчите празници – от 8 ноември, Архангеловден до 21 ноември, Въведение Богородично.
Според народната етимология името на Св. Мина се свързва с глагола „разминавам“, „минавам“. Затова светецът се почита, з-а да се разминат болести и лошото по хората.
Днес празнуват Минчо, Минка, а също Виктор и Виктория и техните производни.