Завладяващият българската публика моноспектакъл на Мариус Куркински „Черното пиле” по Николай Хайтов идва в Казанлък. И това ще стане в дните на 24-ите Чудомирови празници в града, като част от пребогатата културна програма, подготвена от ЛХМ „Чудомир” и Фондация „Чудомир”.


30 събития само за първата седмица на пролетта – от 25 март до 1 април, бележат емблематичните чествания, посветени на работилия в Казанлък всестранен творец - писател, хуморист, карикатурист, художник, краевед, общественик Димитър Чорбаджийски – Чудомир. През 2017-а се навършват 127 години от неговото рождение навръх Благовещение и 50 години от трагичната му смърт.


За първи път са шест театралните спектакли, които ще бъдат представени на казанлъшката публика в 16-то издание на „Комедийният хит на сезона”. Всички постановки са от този творчески сезон и са на столични театри. Единственото изключение е спектакълът „Господин Милионерът” на Общински театър „Любомир Кабакчиев”.


Внукът на големия Йордан Радичков - Йордан Д. Радичков, ще гостува на казанлъчани с книгите си „Игра на гъски” и „Малка човешка история”.


Лекарката, която е направила посмъртната маска на Чудомир, Стойна Баналиева, ще представи книгата си с разкази от лекарската практика „ Бялата престилка”. Голяма част от разказите са посветени на Димитър Чорбаджийски, с когото са били приятели. Въпреки достолепната си възраст – на 92 години, авторката възнамерява лично да представи книгата си в дните, посветени на Чудомир.
„Чудомир – литературни анкети” е второто преработено и допълнено издание на книгата за казанлъшкия творец, направено от неговата племенница Лилия Димитрова, което също ще бъде представено на любознателната публика.


„Космическите гласове” с диригент Ваня Монева са един от ярките моменти в наситената културна програма. Общо концертите по Чудомирови празници ‘2017 са четири.


Три живописни изложби, една фотоизложба, детски музикален театър „Бременските музиканти”, пет конкурса, два уъркшопа изпълват седмицата, посветена на уникалния български творец, родом от Турия.
Впечатляваща арт инсталация „Има го, няма го” с образи на Чудомирови герои ще спира казанлъчани и гостите в центъра на града.Заедно с разноликите културни събития, за поредна година ще се проведе национална научна конференция, като темата тази година е „Чудомир, другите, годините...”, с научен ръководител проф. Яни Милчаков, в очакване за участие на проф. Никола Георгиев, както и университетски преподаватели като Евдокия Борисова, Мая Горчева и други. Изданието „Чудомир и нашето съвремие” от предходна научна конференция в Казанлък вече намери място в годишника на Шуменския университет, сподели директорът на ЛХМ „Чудомир” Добрина Матова. И тази година екипът на музея и фондация „Чудомир” подготвят многопластова празнична програма в памет на твореца Димитър Чорбаджийски.