Чавдар Ангелов представи новата си монография за ген. Иван Вълков

Директорът на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ Чавдар Ангелов представи пред казанлъшката общественост новата си монография „Тайният: Иван Вълков като офицер, конспиратор, държавник, дипломат“.
Казанлъшката премиера на книгата се състоя в камерната зала на Дома на културата „Арсенал“ в присъствието на представители на областното ръководство, Стара Загора, община Казанлък, офицери, военни, гости и граждани.
Книгата се ражда като резултат от научната и изследователска дейност на автора, свързана с докторската му дисертация за една твърде спорна в исторически и политически план личност – казанлъчанинът ген. Иван Вълков.
Презентацията бе направена от преподавателя във Великотърновския университет „Кирил и Методий“ проф. д-р Петко Петков, който обширно разказа за живота и делото на ген. Иван Вълков, заявявайки, че „никой няма монопол върху истината“ и темата за Иван Вълков ще бъде отворена. За подготовката на съдържанието на монографията проф. Петков обясни, че авторът е използвал много и разнообразен документален материал. Черпил е информация от 7 книгохранилища и архиви, документи от комисии, 18 списания, 10 вестника, за да изготви тази историографска справка за живота на ген. Вълков като офицер, конспиратор, държавник и дипломат.
Самият автор – д-р Чавдар Ангелов каза пред аудиторията: „Целта ми не е да реабилитирам ген. Иван Вълков, а да стигна до историческата истина чрез документалния материал за него.“
Заглавието на книгата е инспирирано от името на досието, с което е разработван от агентите на ДС Иван Вълков през 50-те години на миналия век, където той е определян като дискретен и потаен.
Д-р Ангелов разказа за подготовката на своята дисертация и благодари на всички, станали съпричастни с издаването на книгата – Исторически музей „Искра“, Общинската библиотека, редакторите, издателството, семейството и др.
В заключение няколко думи за темата, подготовката и самия автор каза научният ръководител на Чавдар Ангелов, доц. д-р Михов, определяйки монографията „Тайният: Иван Вълков като офицер, конспиратор, държавник, дипломат“ като стъпка в развитието на историографията.