Увеличение на заболеваемостта от варицела с 67 на сто през последната седмица е регистрирано в област Стара Загора. Това сочат официалните данни от седмичната оперативна информация на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), публикувана на официалната страница на инспекцията.
В седмицата от 9 до 15 януари са регистрирани 117 случая, при 70 за предходните седем дни. Най-много са новорегистрираните в община Стара Загора - 93, следвани от Казанлък - 19, Чирпан - 2, Раднево - 1, Гълъбово - 1, Мъглиж - 1.
Случаите на варицела в региона за 2022 година са четири пъти повече в сравнение с миналата година, съобщиха от отдел „Противоепидемичен контрол“ в Регионална здравна инспекция Стара Загора.
„Повишаването на заболеваемостта от варицела е обусловено от цикличността на епидемичния процес на самото заболяване. Това означава, че е натрупан един контингент от деца, които не са преболедували. Варицелата се характеризира с много висока контагиозност, т.е. непреболедувалите, които са били в контакт с болен, има вероятност да се разболеят между 80 и 90 на сто. Плавното увеличение е започнало е средата на месец октомври“, обясни още тя. Причината за увеличението на заболеваемостта в момента се дължи отчасти и на ковид пандемията през последните две години, защото през голям период от време децата бяха изолирани и не посещаваха детски заведения“, поясняват от инспекцията.
Заболяването е остро инфекциозно, а заразяването става по въздушно-капков път. Характерно е, че се засягат предимно деца между 3 и 9-годишна възраст. Започва с общо неразположение- висока температура, главоболие и втрисане, а на втория- третия ден се образуват и специфични пъпки.
Специалистите съветват, че ако родителите забележат симптоми, да ограничат контактите на децата, за да не заразяват. Заболелият е заразен около 2-3 дни преди обрива и докато всички обривни единици се превърнат в корички. След преболедуване се придобива траен имунитет.
При поява на варицела в детското заведение групата се карантинира за период от 21 дни, а продължителността на заболяването е между 7 и 10 дни.