За маратон "Розова долина" на 28 май са се записали 180 бегачи от страната, интересът към спортното събитие расте, според организаторите. Първото му издание бе миналата година и в него участваха 152 души.
Втора поредна година Казанлък е домакин на подобно състезание, свързано и с Празника на розата. Заявка са дали 180 лекоатлети от различни центрове на страната, като ще има и участници от чужбина. Стартът на състезанието е в 8 часа от парк „Розариум. Маратонът ще бъде в обичайните три отделни дистанции - класически маратон - на 42 километра, полумаратон - на 21 километра и къса дистанция - на 10 километра. Трасето включва освен Казанлък също и населени места в общината - Енина, град Крън, град Шипка, Шейново и Хаджидимитрово. Сред организаторите на състезанието е Община Казанлък, Спортен клуб "Орлово гнездо" и ТД "Орлово гнездо" - заяви за Радио Стара Загора Жельо Желев, председател на Туристическо дружество "Орлово гнездо" Казанлък.
Миналата година, въпреки малкото време за популяризиране на инициативата, в надпреварата се включиха атлети от цялата страна. Победител стана софиянецът Николай Николов, който пробяга класическата дистанция за 2 часа, 58 минути и 57 секунди. При дамите първа финишира Десислава Василева от Смолян, която пробяга 42-та километра за 4 часа и 14 минути. Най-много участници имаше на 10-те километра, в която се включиха и най-много казанлъчани.
В спортната неделя ще се проведе и още едно спортно състезание, традиционно включено в празничната програма – Колоездачния критериум за Купа „Долината на тракийските владетели“, организиран от казанлъшкия колоездачен клуб „Лястовица – 1905“.