Най-голямото дарение за монумента е на Коалиция „Алтернативата на гражданите“, чиито членове подкрепиха инициативата с 4500 лева.

На 27 септември 2022 г. бяха отлети основите на Войнишкия мемориал в с. Ясеново. Направен бе кофражът на носещата площадка.Трапецовидният фундамент е с размери на голямата основа 600 см, на малката основа 420 см, и с височина 460 см. Монтирана бе 265 кг стоманена армировка. С бетонпомпа бяха наляти 7 куб. м бетон марка Б20 с дебелина 25 см. В най-скоро време ще бъде изградена и стената за трите паметни плочи. За това съобщи Христо Ангелов, председател на Инициативния комитет за издигане на паметника в китното казанлъшко село.


Проектната стойност на съоръжението е 15 000 лева, осигурени изцяло от дарения. Най-голямото дарение за монумента е на Коалиция „Алтернативата на гражданите“, чиито членове подкрепиха инициативата с 4500 лева. Върху три гранитни плочи на мемориала ще бъдат изписани имената на загиналите, като дарението от „Алтернативата на гражданите“ ще бъде насочено за това. 57 мъже и младежи от село Ясеново са оставили костите си по бойните полета по време на Балканската, Междусъюзническата, Първата световна и Втората световна война. Почти всички са погребани на фронтовите линии, в общи гробове, обезличени от врага и времето, което провокира инициаторите да им издигнат паметник.

Архитектурният проект е на арх. Иван Бакунин и арх. Виолета Бакунина, скулптурната композиция е на художника Иван Гайдаров. Конструктивната строителна част е разработена от инж. Ангелина Муерова и инж. Валентин Узунов, а геодезист е инж. Анатолий Даскалов. По-голямата част от строително-монтажните дейности ще са с доброволен труд от специалисти и съмишленици.


Обемната композиция се състои от мемориална стена и пластична скулптура. Стената, разположена на западната и северната страна на площадката, е с височина 2.50 м, изпълнена от бетон, облицована с плочи от гранит. Пластичната скулптура ще бъде изработена от масивни гранитни елементи, монтирани върху постамент. Цялата площадка, както и стъпалата, които я свързват с околния терен, ще се облицоват с гранитни плочи. Мемориалът ще бъде разположен в центъра на Ясеново.