Възпитаниците на ПГ „Иван Хаджиенов“ Катрин Евтимова и Анатоли Иванов се представиха отлично на Международното състезание по заваряване, което се проведе от 11 до 15 септември в германския град Есен. В българския отбор бяха още Мартин Михнев от ПГМЕЕ – Бургас и Станислав Йорданов от СГАС „Христо Ботев“ – София. За представянето си в Германия отборът ни бе ръководен от инж. Павел Попгеоргиев, координатор по заваряване и главен секретар на Българския съюз по заваряване. Преди заминаването си младежите преминаха модулно обучение в базата на фирма Нексас ЕООД под ръководството на експерти – педагози по заваряване: инж. Григорий Игнатов, Георги Асенов, Деян Йотов, инж. Петър Ганчев и инж. Светла Георгиева.
Българският тим постигна добро класиране сред 11-те участници в международната надпревара. Най-добре от тях се представи 18-годишната Катрин Евтимова в най-силната си дисциплината Миг-Маг (заваряване с топим електрод в активен защитен газ), където в националните състезания „Най-добър млад заварчик“ е първа и втора в последните две години. През това време талантливата млада дама бе част от хаджиеновци, чийто професионален стаж бе в „Арсенал“ АД, по системата за дуалното обучение. Последното ѝ постижение от съревнованието за млади заварчици бе през март, малко преди да завърши казанлъшкото Механо. Анатоли има две втори места за споменатия период в електродъговите заварки.
Надпреварата премина в два етапа. Първият ден, на 13 септември, младите заварчици от всички страни получиха индивидуални задания, с които трябваше да се справят за определено време. На 14-ти всички отбори бяха изправени пред предизвикателството да изпълнят групово задание: съд от листов и тръбен материал, който включва по 3 изпитни позиции за всеки метод, който в последствие бе оценяван чрез без разрушителен контрол и изпитване под налягане до 50 атмосфери.
В своето представяне Българските заварчици заеха достойни средни позиции в класирането и бяха оценени за пореден път като едни от най-бързите и технични заварчици в света. На 15 септември младежкия отбор разгледа щандовете на именития заваръчен панаир в Есен и се запозна с най-последните иновации в световен мащаб в областите на заваряване и рязане.
Състезанието бе организирано от Германския съюз по заваряване DVS в рамките на международния „Панаир по Заваряване и Рязане” (SCHWEISSEN & SCHNEIDEN), информират от Българския съюз по заваряване. Конкурсът е един от най-значимите за заваръчният свят като в него взеха участие младежки отбори от цял свят на възраст между 16 и 23 години заедно с техните ръководители и международно жури. Голяма част от представителите на Българските компании, дошли да посетят конкурса, поздравиха и подкрепиха нашите състезатели.
На 20-то издание на SCHWEISSEN & SCHNEIDEN, бяха регистрирани 826 изложители от 40 националности, като посетителите бяха над 40 000 от 124 страни. Панаирът впечатляващо потвърди позицията си на водещ световен търговски панаир в сферата на технологиите за заваряване, рязане и повърхностна обработка. В продължение на пет интензивни дни всичко се въртеше около иновации, инвестиции, работа в мрежа и трансфер на знания.
В своето представяне Българските заварчици заеха достойни средни позиции в класирането и бяха оценени за пореден път като едни от най-бързите и технични заварчици в света. Първи места в конкурса тази година заеха отборите на Швейцария, Германия, Китай и Румъния.
По думи на ръководителя на младежкия отбор инж. Павел Попгеоргиев с потенциала, който можем да развием, заявката на нашия отбор е с труд и амбиция да постигнем още по-добро представяне в челната тройка по време на предстоящи подобни престижни конкурси.