Очаква се в най-близко време да бъде поставена кабина за охраната на Паметника на връх Бузлуджа, съобщават от Областната администрация в Стара Загора.
За осигурената охрана на монумента бе съобщено преди месец на специална пресконференция на областния управител Гергана Микова и арх. Дора Иванова, която преди 3 години предложи проект за спасяване на мащабното съоръжение. Тогава стана ясно, че има напредък по идеята паметникът да бъде съхранен. Очаква се експерти на Европейската неправителствена организация „Европа Ностра", чийто президент е световноизвестният тенор Пласидо Доминго, да изготвят Спасителен план за действие за паметника на връх Бузлуджа. Очаква се също за целта те да пристигнат в България през лятото, а до края на тази година да бъде готов спасителният план за паметника на Бузлуджа.

Огромното съоръжение - гордост на социалистическото строителство, е сред седемте най-застрашени културно-исторически обекти в Европа, според оценката най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културното наследство „Европа Ностра“. Фондацията на арх. Дора Иванова „Проект Бузлуджа“ е част от мрежата на организацията, в която членуват над 250 сдружения от 47 страни. Българският паметник е в класацията заедно с други значими обекти от Албания, Великобритания, Гърция, Румъния, Турция и Австрия.

По думите на арх. Иванова, „Европа Ностра“ няма да осигури пряко финансиране на евентуалните възстановителни дейности, но попадането на паметника Бузлуджа сред 7-те финалисти сред най-застрашените обекти в Европа дава шанс и повече възможности за спасяване на разрушения монумент.

Решението да бъде построен паметник на връх Бузлуджа е взето на 29 януари 1959 година. Началото на строителните дейности е поставено на 23 януари 1974 година, когато над 15 000 куб.м скална маса са изкопани, за да бъдат хванати основите на монументалната конструкция. По този начин височината на върха намалява – от 1441 метра той става 1432.

Тържественото откриване е насрочено за 23 август 1981 година по случай 1300 години България. Хиляди хора от цяла България се стичат да видят чудото на родната архитектура. През следващите няколко години сградата бива посетена от общо над 2 милиона души.

След 10 ноември 1989 година на практика идва краят на величието на огромния паметник. Функционирал в продължение на 8 години, той не само потъва в забрава, но е оставен на произвола на съдбата и на унищожението както от човешка ръка, така и от времето.

Собствеността на сградата е държавна и е предоставена за управление и стопанисване на Областна управа Стара Загора. Първата стъпка към съхраняване на Паметника е поставянето на охрана, така, както бе обявено и от областния управител на Стара Загора в средата на месец март т.г.