Обновена! Разкриват нови лаборатории за изследване на коронавирус в Стара Загора и Варна

До края на тази седмица ще започнат работа две нови лаборатории, в които лечебните заведения ще могат да изпращат проби за новия коронавирус. Двете лаборатории се разкриват в Стара Загора и Варна. До 25 февруари в Националната референтна лаборатория за изследвани 43 проби, като всички са отрицателни. За това съобщава Министерството на здравеопазването.

Регионалната здравна инспекция в Стара Загора информира, че 21 лица са под домашна карантина, две от тях са били в Китай, останалите в Италия. Две деца, на 1 и 3 години, от Нова Загора са в Клиниката по инфекциозни заболявания при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” – Стара Загора. Родителите им са били в Южна Италия. Сутринта е занесена проба в Референтната лаборатория в София, резултатите са отрицателни за новия коронавирус.

За новия коронавирус може да бъде изследван само болен човек с грипоподобни симптоми, напомнят в сайта на здравното министерство. Единствено граждани с проявени симптоми като висока температура и начална пневмония могат да бъдат изследвани за новия коронавирус COVID-19. Условие, за да бъде извършено изследването и да бъдат отчетени положителни резултати, т.е. наличие на вируса у човек, е проявената симптоматика. В противен случай пробите винаги биха били отрицателни. По тази причина в България, в Националната референта лаборатория, се изследват единствено проби на граждани с проявена симптоматика.

По думите на проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пробите се взимат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Това е безплатно за гражданите и болниците, тъй като средствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването.

Министерството на здравеопазването откри и информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси относно коронавирус 2019-nCoV.

На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време - от 8.30 до 17 часа, може да се получи информация от лекар-епидемиолог.

Министерството на здравеопазването подчертава, че предприетите мерки са превантивни. Към момента в България няма регистриран случай на новия коронавирус. При грипоподобна симптоматика и пребиваване през последните 14 дни в Северна Италия или в континентален Китай гражданите следва незабавно да се обърнат към своя общопрактикуващ лекар, а в случай че нямат такъв – към регионалната здравна инспекция по местоживеене или местопребиваване.