Напусна ни демократът Емил Пенчев


След дълго боледуване днес напусна този свят един от най-ревностните борци за демокрация в Казанлък - Емил Пенчев. Непримирим в идеите за утвърждаване на демократичните принципи, със собствена позиция по важните въпроси на размирните години на прехода, Емил Пенчев ще остане една от силните и запомнящи се личности в съвременната история на града.

Журналист, писател, спортист, общественик, общински съветник в Казанлък в ранните години след 10 ноември, той остави като наследство не само своята ярка публицистика в създадените от него вестници „Казанлък” и „Шипка”, а и книгите „Оптимистично за простотията”, „Вместо роман”.
Емил Пенчев започва работа в НПМ „Шипка-Бузлуджа”, после активно се занимава с политика и журналистика, а през последните години се оттегли от светлините на прожекторите и продължи трудовия си път като учител по български език и литература.

След прекратяване на активната си обществена дейност, Емил Пенчев живееше предимно в град Шипка. Тук ще го запомнят не само с вестника, който издаваше сам, но и с тънкото му чувство за хумор и с огромната изследователска работа, свързана с историята на града.

Един от последните мохикани на прехода си отиде тихо от света, който с цялата си душа и сърце искаше да направи по-добър, по-справедлив, по-демократичен.

Поклонението ще бъде утре, 30 януари, в Ритуалната зала на Гробищен парк-Казанлък от 13.30 часа.

Поклон пред светлата памет на Емил Пенчев!